Русия винаги ще остане важна за Европа, а да се мисли другояче е заблуждаващо, каза австрийският външен министър Александър Шаленберг, цитиран от Ройтерс.

Шаленберг защити втората по големина австрийска банка „Райфайзенбанк интернешънъл“, като заяви, че е неоснователно да бъде изтъквано, че тя извършва дейност в Русия, докато толкова много други западни фирми правят същото.

„Да се мисли, че няма да има вече Русия и че можем да се отделим във всички сфери, е заблуждаващо“, каза той и добави, че Австрия ще разхлаби връзките, но това „не може да стане за една нощ“.

„Достоевски и Чайковски остават част от европейската култура, независимо дали ни харесва или не. Тя ще продължи да бъде най-големият ни съсед. Тя ще остане втората по големина ядрена сила в света“, заяви Шаленберг.

По-рано тази година американските санкционни власти започнаха да разследват „Райфайзенбанк“ за нейния бизнес, свързан с Русия.

Шаленберг каза, че Австрия е тази, която трябва да реши дали да наложи санкции, и изтъкна, че и други западни банки работят в Русия.

„Австрийските компании трябва да се придържат към австрийските правила, част от които са санкциите на Европейския съюз“, каза той.

По думите му „91 процента от западните компании все още са в Русия“. „Има достатъчно американски банки, една от тях с името „Банк ъв Америка“, които присъстват в Русия“, заяви Шаленберг.

Той каза, че предпочита да се прилагат съществуващите европейски санкции срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна, вместо да се въвеждат нови мерки.

Източник: БТА