Националната агенция по приходите (НАП) е започнала проверки на българите, които притежаватимоти в Гърция. Данъчните власти проверяват доходите им и дали те съответстват на имотното им състояние, съобщи в сряда пред БНТ изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

„В момента текат проверки, някъде правим и ревизии, ако установим, че има недекларирани доходи. В такива случаи налагаме 10% данък плюс лихва за съответния период. Някои случаи даваме на КПКОНПИ и може да се прецени, че имотът трябва да бъде конфискуван. При проверките повечето граждани си доказват парите“, обясни Михайлов.

Към 17 март събираемостта на приходите е в размер на 6 милиарда и 400 милиона лева, като от тях 752 милиона са събрани повече отколкото миналата година за същия период. ДДС е събран в рамките на 211 милиона лева повече от м.г. Това заяви в студиото на „Денят започва“ на БНТ директорът на НАП Борис Михайлов.

„Много по-голяма е събираемостта от м.г., но все още нямаме бюджет за тази година и няма план. Спрямо миналата година ние сме много по-добре с 752 милиона в повече. Цифрите са това“, уточни той.

Михайлов обясни, че продължават проверките и на българите с имоти в Дубай, но местните власти отказват да предостави информация за банковите сметки на българите в Обединените арабски емирства.Общо 23-ма българи с имоти в Дубай се проверяват от НАП, като за четирима от тях текат и данъчни ревизии.Шефът на НАП казва, че до момента са събрани над 100 хиляди лева от тази ревизия.

“Скоро от Дубай ще получим и пълния списък на българите с имоти там. Става дума за около 200 души“, каза Михайлов.

Той направи уточнението, че ако някой притежава имот в чужбина, това не го прави непременно “лош човек“.

“Възможно е да се женят там – красиви жени си вземат съответни мъже и по този начин придобиват имота. Други са инвестирали парите си“, каза шефът на данъчните.

Шефът на НАП отрече да има чадъри над фирми и даде пример с „Лукойл“, който за първи път от 2007 г. насам платил през миналата година корпоративен данък.

„Има и други фирми, за които в предишни години е имало чадъри, но сега всички фирми внасят данъците си в бюджета“, увери Михайлови каза, че няма проблеми и с постъпленията от хазарт

„Заварих малка дирекцийка в НАП, която да отговаря за контрола над хазартните фирми, след закриването на Държавната комисия по хазарта. Разширихме я и сега текат сериозни проверки дали се внасят всички данъци и такси. Но там конкуренцията нараства, с това и постъпленията – преди три години имаше само две фирми за онлайн залагания, сега са 18“, каза Михайлов.