Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц са обсъдили саботажа на „Северен поток“ по време на посещението на германския канцлер във Вашингтон през март миналата година, твърди американският разследващ журналист Сиймур Хърш. Според него Байдън и Шолц са имали 80-минутна среща, през по-голямата част от която дори не са присъствали сътрудници, но източник, близък до дипломатическото разузнаване, е казал на Хърш, че „на срещата е бил обсъден въпросът за газопроводите“, съобщава ТАСС.

Американският публицист Сиймор Хърш заяви, позовавайки се на свои източници, че ЦРУ и германското разузнаване са поискали да се подготви алтернативна версия за саботаж на газопровода „Северен поток 2“, съобщава ТАСС.

„Източник, близък до дипломатическото разузнаване, съобщи, че (…) определени звена на ЦРУ, в сътрудничество с германското разузнаване, са поискали да се подготви (…) алтернативна версия за саботажа на „Северен поток 2“, написа той на сайта си.

Журналистът посочи още, че Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц са обсъдили саботажа по време на посещението на германския политик във Вашингтон през март. Според него Байдън и Шолц са имали 80-минутна среща, през по-голямата част от която дори не са присъствали сътрудници, но източник, близък до дипломатическото разузнаване, е казал на Хърш, че „на срещата е бил обсъден въпросът за газопроводите“.

Американският разследващ журналист Сиймур Хърш заяви в статия от 8 февруари, позовавайки се на свои източници, че взривните устройства под газопроводите „Северен поток“ са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на учението Baltops от водолази на ВМС на САЩ с подкрепата на норвежки специалисти. Според Хърш Байдън е взел решението да продължи операцията след деветмесечни дискусии със служители на администрацията по националната сигурност.

Източник: ТАСС