Хитър начин да захлеби покрай изборите е намерил водачът в плевенската листа на “Левицата” Иван Мандински, по прякор Кламера, издадоха наши източници от ромския ъндърграунд. Той въртял предизборния алъш-вериш с цигански гласове и прибирал в джоба си половината от парите, дадени му от боса на хотел “Ростов” Васил Антонов за купуване на цели избирателни секции. Така освен, че нарушавал грубо законите на страната, хилавият тарикат прецаквал и човекът, благодарение на когото някога влезе в политиката, редят партийни доносници от региона.

От няколко седмици Мандински можел да бъде забелязан из потайни селски кръчмета да си хортува другарски с цигани, лихвари и сводници. За повече благовидност срещите били маскирани като предизборни обиколки. Влизането в ромските къщи по тъмни доби пък минавало за срещи с избиратели.

Схемата на Кламера била гениална по своята простота и като всяка такава врътка работела безотказно.

Ако Васил Антонов го прател, примерно в секцията на в гр. Левски да “напазарува” 100 ромски гласа за общо 8000 лв., Мандински се договарял с местния тартор пари да се дадат само за 50 гласа. Половината сума, да речем 4000 лв., че и отгоре, се деляла между Кламера и смуглия дилър 50:50. Така само от една секция водачът на “Левицата” излизал с минимум 2000 лв. напред.

Ако след изборите шефът му се усъмнял, че сметката не излиза, Мандински щял да мине с номера, че мангалите не познават числата и буквите, и са оплескали работата от неграмотност. Друг е въпросът дали старата лисица Антонов би се хванал на подобна плитка лъжа, при положение, че тия номера той ги е измислил, злословят душманите им. Какъвто и да е изходът, Кламера се хвалел, че от началото на кампанията е прибрал близо двадесет бона местна валута под носа на “духовния си баща”.

За онези, които не знаят кой е Иван Мандински, ще припомним, че парашутистът дезертира от БСП преди месец и се приземи директно на челна позиция при хората на Румен Петков и Мая Манолова в Плевен. Летящ старт му дава точно червеният ексдепутат Васил Антонов, при когото Кламера е на заплата от години. Самият Антонов, който държи баровския хотел “Ростов” в града, също е в листата на “Левицата”, но е на едно от последните места, “да я подпира из отдире”, кодошат го бившите му другари, намеквайки за някои деликатни предпочитания на комунягата.

От тази си задна позиция бай Васко се бил нагърбил с неблагодарната задача да финансира кампанията и да осигурява свеж поток от гласове. Ако вярваме на мургавелковците, които го изпортиха пред нас, вотът трябвало да дойде от циганските махали на Плевен и околните села. А както всички (с изключение на МВР) знаят, ромите не ходят до урните ако не са надиплили поне пет десетолевки в джоба, а тарторите им – двойно.

Разбира се, на солиден джентълмен като Васил Антонов не подобавало да води пазарлъка. С тази отговорна работа той натоварил довереника си Иван Кламера. Последният пък видял в поръчението златна мина да се замогне за сметка на политическия си и финансов благодетел.

източник:alarma.bg