Световният спорт ще спре да съществува в сегашния си вид, ако държавата се намеси в него. Това заяви президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, съобщава ТАСС.

„Всички заинтересовани страни ясно показаха, че не е работа на държавите да решават кои спортисти трябва да се състезават. В противен случай това ще бъде краят на световния спорт такъв, какъвто го познаваме сега“, каза Бах.

Тази седмица изпълнителният комитет на МОК препоръча да бъдат разрешено на руските и беларуските спортисти  да участват в международни състезания, ако са изпълнени редица условия. Министерството на младежта и спорта на Украйна осъди тези препоръки, а полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че руснаците няма да бъдат допуснати до участие в състезанията, които се провеждат на територията на страната, дори ако МОК поиска това.

Сред критериите, препоръчани от МОК за допускане на руснаци и беларуси до състезания, са представяне в неутрален статут без национално знаме и химн, липса на публични изявления в подкрепа на специалната военна операция и спортистите не трябва да бъдат свързвани с въоръжените сили или агенции за национална сигурност. Ръководителят на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков нарече тези препоръки абсолютно неприемливи и водещи до разкол в националния спорт. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече препоръките на МОК „дискриминационни“.

Източник: ТАСС