Българските състезателки доминираха напълно и спечелиха рекордните 13 медала на 39-ото Европейско първенство по художествена гимнастика в Баку. Боряна  Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамблите за жени и за девойки завоюваха пет златни, пет сребърни и три бронзови отличия. Така страната ни завършва на първо място в класирането по медали, пред Италия и Израел.

България е на второ място във вечната ранглиста по спечелени отличия от първенства на Стария континент след Русия със 132 медала – 58 златни 30 сребърни и 44 бронзови.

В първия ден от надпреварата в Баку ансамбълът на България за девойки в състав Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова стана шампион на финалите с пет въжета и с пет топки, а освен това има и сребърни отличия в многобоя.

Боряна Калейн е абсолютната европейска шампионка след 29 години, Стилияна Николова взе бронз в многобоя, а ансамбълът на България dонесе абсолютна европейска титла за страната ни след 33 години.

Златните медалистки в многобоя Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова взеха днес второ отличие – сребро на пет обръча на финалите на отделните уреди при ансамблите, а на три ленти и две топки допуснаха грешки и завършиха пети.

България в състав Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбъл жени защити тборната си титла от Тел Авив 2022.

Лидерките на националния тим Калейн и Николова завършват с по четири медала. Боряна Калейн има злато в многобоя, злато отборно, сребро на бухалки и бронз на обръч, а Николова злато отборно, бронз в многобоя, сребро на финала на топка и бронз на лента.

Дебютанката Ева Брезалиева завоюва сребро на финала на лента. Тя участва само на този уред единствено на шампионата.

„Всички български състезателки, 14 на брой, станаха европейски шампионки! Всичките 14 състезателки (жени и девойки), които участваха на Европейското първенство в Баку се прибират със златни медали! Браво на нас! Време е за малко отдих и отново работа!“, написа президентът на БФХГ Илиана Раева във Фейсбук като равносметка на българското участие.

България показа, че има изключително силен отбор, който доминира в спорта и е фаворит за отличията на Световното първенство във Валенсия през август тази година.

Европейското първенство беше закрито с кратка церемония и домакините предадоха щафетата на Унгария. 40-о издание на континенталния шампионат ще се проведе от 22 до 26 май 2024-а в унгарската столица Будапеща.