В слово, което произнесе пред привърженици на Нова демокрация, които се събраха пред централата на партията в Атина след категоричната победа на парламентарните избори вчера, премиерът и лидер на партията Кириакос Мицотакис потвърди, че се ориентира към предизвикване на нови парламентарни избори, на които дясноцентристката сила очаква да си осигури абсолютно мнозинство в гръцкия парламент.

Резултатът на Нова демокрация не й дава възможност за съставянето на еднопартийно правителство, тъй като няма да има мнозинство от 151 депутати, а само 145. Така Мицотакис съобщи, че Гърция отива на предсрочни избори.

„Имаме дълг да застанем на висотата на обстоятелствата и самостоятелното управление на Нова демокрация да бъде потвърдено и математически пред урните“, заяви той пред ентусиазираните привърженици, които го приветстваха пред офисите на партията на бул. „Пиреос“ в гръцката столица.

„Потвърдихте на дело, че Нова демокрация е най-голямата дясноцентристка партия в Европа“, каза Мицотакис. Той увери привържениците си, че тежестта на отговорността, която днес пада на плещите му, ще го накара да работи още по-усилено за постигането на предизборните обещания на Нова демокрация.

По-рано в изявление пред медиите, излъчено по държавната телевизия ЕРТ, Мицотакис определи неочаквано категоричната си изборна победа като „политическо земетресение“. Той благодари на „милионите гъркини и гърци, които отново определиха Нова демокрация за голям и несъмнен победител“. Мицотакис отбеляза, че с гласа си те са показали, че признават важните стъпки напред, които е направила страната през последните четири години. Лидерът на Нова демокрация подчерта, че резултатите от вота говорят, че партията му има одобрението на избирателите да управлява самостоятелно и че гласоподавателите са поискали това по един категоричен начин.

Гръцкият премиер каза, че избирателите с гласа си са поискали също Гърция да върви по-бързо по пътя на прогреса и на смелите реформи, за по-добри заплати, за повече работни места, за по-добро здравеопазване, за общество с по-малко неравенство, за силна и сигурна Гърция в една нестабилна среда.

Победата на Нова демокрация на вчерашните парламентарни избори беше много по-категорична от прогнозите. Междинните резултати от преброяването на гласовете в почти 95 процента от избирателните секции дават на дясноцентристката партия около 40,8 процента от вота, което е с над 20 пункта повече от втората партия, лявата СИРИЗА, която се представи под очакванията. На вероятните нови избори ще влезе отново в сила избирателна система, която дава допълнителни места на първата парламентарна сила, което би позволило на Нова демокрация да състави собствен кабинет, ако повтори резултата си.

Според конституцията след обявяването на окончателните резултати при липса на парламентарна сила с абсолютно мнозинство президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила. Ако тя не успее да осигури парламентарна подкрепа за кабинета си или върне мандата, мандати се връчват на втората и третата сила. Всеки проучвателен мандат се връчва със срок за изпълнение от три дни. Ако те не бъдат реализирани, президентът свиква лидерите на първите три политически сили в последен опит за постигане на съгласие, след което, ако и това не се осъществи, разпуска парламента и назначава служебно правителство.

Предстоящите предсрочни избори на 25 юни или на 2 юли ще се проведат по правилата, които отмени за изминалите вече избори СИРИЗА. Така с поправките на Нова демокрация, за предстоящия предсрочен вот се връща старата избирателна система – пропорционална, но с бонус до 50 допълнителни депутати за печелившата партия. Това ще осигури на Нова демокрация бъдещо стабилно, но и еднопартийно 4-годишно управление.