Връщам празна папка. Това заяви номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел пред президента Румен Радев.

„Папката, която връщам е празна, защото в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала“, каза тя с треперещ глас пред държаввия глава.

Мария Габриел върна неизпълнен първия проучвателен мандат на президента Радев. Тя пристигна в президентството с Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

„Виждаме много силна заявка за конституционно мнозинство за реформи, които ще позволят в България да има чувство на справедливост“, добави тя.

Габриел уточни, че различията с БСП са станали явни на много ранен етап. Водейки разговорите с другите партии обаче е станало ясно, че може да се намерят обединяващи усилия, които да направят така, че България да има редовно правителство, което да поставя приоритет хората и евроатлантическата ориентация.

Тя каза, че вижда много силна заявка за конституционно мнозинство. Благодари на парламентарните групи на ДПС, ИТН, които са застанали зад нея.

Заяви още, че в последните 48 часа е станало ясно, че може да има основа на стабилно правителство от разговорите на първата и втората политическа сила.

„С взаимни отстъпки в името на една цел – България да има редовно правителство, с ясни принципи, цели и отговорности“, каза Габриел.

Тя информира президента, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се съгласили, че вторият мандат трябва да бъде национален и той да търси подкрепата на това конституционно мнозинство. Има съгласие да се излъчва министър-председател и зам.-министър председател на ротационен принцип, законодателна и управленска програма, много ясно заявени отговорности.

Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото, заяви президентът Румен Радев.

„Пътят, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа и най-вече интензивна комуникация пред българското общество“, каза държавният глава на Габриел.

В рамките на следващите дни президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Румен Радев отново призова партиите в парламента да не бавят приемането на бюджет за тази година и важните закони, „защото те се очакват от българските граждани и са изключително важни за държавата“.

Час преди от ГЕРБ-СДС да върнат изпълнен мандат на президента в Народното събрание кандидатите за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Николай Денков дадоха брифинг, на който стана ясно, че първият мандат няма да бъде изпълнен, тъй като двете политически сили са постигнали споразумение за кабинет с втория мандат с премиер на ротационен принцип.

Премиерите ще са двама и те ще се ротират на 9 месеца. В първите 9 месеца предложението е министър-председател да е Николай Денков, а вицепремиер и министър на външните работи да е Мария Габриел. За следващите 9 месеца – премиер да е Мария Габриел, а Денков да поеме функциите на вицепремиер. Промени в първоначалния персонален състав и структурата на МС ще се правят само със съгласието на двете страни.

Миналата седмица ГЕРБ подготвяше кабинет с ДПС и „Има такъв народ“, но в неделя стана ясно, че двете най-големи партии в парламента ще стигнат до формула за кабинет с обща подкрепа. Снощи обаче лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов оттегли подкрепата на партията си за кабинет с първия мандат, след като стана ясно, че Борисов води паралелни преговори с ПП-ДБ за общо управление.