Главният прокурор Иван Гешев заряза разпита пред прокуратурата и се срещна с близки на жертви от катастрофи, макар да е в отпуска. Обвинител № 1 остави журналистите напразно да го чакат пред сградата на Софийската градска прокуратура, където бе привикан на разпит днес.

Иначе очакването днес да е на разпит, както и информацията, че е в отпуск тръгнаха от едно и също място. От негово изказване в четвъртък. По време на Пленума на ВСС той каза, че в понеделник 10 ч е призован да даде сведения по предварителна проверка за „търговия с влияние“, както и „за… да кажем политическа корупция няма да е точно – ще е подкуп“.

Той дори посочи и часа – в понеделник, в 10 ч.

Гешев, заместник главните прокурори Даниела Машева, Красимира Филипова и говорителят на главния прокурор Сийка Милева се срещнаха в Съдебната палата в гр. София с близки и роднини на жертви на тежки пътнотранспортни произшествия. Срещата бе по инициатива на гражданите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Главният прокурор изрази съпричастност към скръбта на роднините и подкрепи очакванията им за спешни и адекватни законодателни реформи във връзка с престъпления по транспорта, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори.

Заместник главният прокурор Красимира Филипова припомни, че проблемът с наказанията при пътнотранспортни произшествия с пияни и дрогирани водачи е бил идентифициран от ПРБ още през 2020 г.

Прокуратурата внесе в Народното събрание експертни предложения за законодателни промени, които досега не са обсъдени от народните представители.