Главният прокурор Иван Гешев ще дава обяснения в Софийската градска прокуратура по проверка за търговия с влияние, провокирана от неговите собствени изказвания миналия понеделник и последвалите часове по-късно твърдения на заместника му Борислав Сарафов.

Точно преди седмица обвинител №1 се оплака, че е бил обект на натиск да подаде оставка, зад който стоели бившият премиер Бойко Борисов и заместникът му Сарафов.

Самият Сарафов пък обвини Гешев, че държи дела на трупчета за политическо изнудване и поиска охрана, защото познавал действията на главния прокурор и се страхувал за живота си.

Миналата седмица скандалите по върховете на прокуратурата влязоха извънредно и в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет. Като се позова на призовката си от Софийската градска прокуратура, главният прокурор поиска дебатът да се проведе след разпита му.

„Няма да покрия нищо, нито с следствена тайна, нито с нещо друго. Имам желание да заявя абсолютно всичко, което ми е известно, публично пред цяла България и пред членовете на Висшия съдебен съвет. Като декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за една част от членовете на Висшия съдебен съвет, който срам няма да е за главния прокурор и за прокуратурата. За щастие няма да е за целия ВСС. Но си мисля, че това ще подейства очистващо на политическото влияние в съдебната власт и съм твърдо решен да го направя в името на българските граждани и бъдещето на децата ни, защото е време политиката да излезе от съдебната власт“, каза в четвъртък пред членовете на Висшия съдебен съвет главният прокурор Иван Гешев. Тогава той обяви, че по лични причини излиза в отпуска.

По информация на БНР обвинител №1 трябва да е на работа на 25 май.