Ясно ни е, че ситуацията е изключително трудна. След 5 поредни избора и в настоящия парламент имаме затруднения и има опасност да се отиде на шести. Още в началото на 49-ото НС инициирахме законодателна програма, която да е приемлива за повече групи. Представихме и обсъдихме с ГЕРБ и управленска програма, която да стане основа. Представихме състав на проектокабинет, за да покажем, че имаме възможност да управляваме държавата, ако се наложи.

Сега, когато е ясно, че първият мандат не може да се реализира с подкрепата на 121 депутати, предложихме на ГЕРБ да използваме целия този натрупан импулс, да стъпим на законодателната програма, на управленсктата програма, която още малко трябва да се уточни, но е добра основа. Да стъпим на предложения от нас състав, който може да бъде прецизиран предвид новите обстоятелства и търсенето на парламентарна подкрепа от ГЕРБ.

Това заяви кандидатът за премиер на ПП-ДБ акад. Николай Денков. Той и кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел застанаха заедно пред медиите, за да опишат договореното между двете първи политически сили – съвместно правителство с премиер на ротационен принцип.

Денков описа по-скоро като изключение смяната на някои от имената в първия предложен от ПП и ДБ вариант за кабинет. Но не изключи да има и такава.

Мястото на Мария Габриел в такъв кабинет е пределно ясно – тя може да помогне за реализиране на приоритетите ни. Интегрирането ни в европейските структури, членството в Шенген, еврозоната, изисква както сериозен експертен потенциал, така и сериозна подкрепа от европейските ни партньори и не знам по-добър парламентьор и представител в европейските институции от нея, който да помогне за реализирането на този приоритет.

ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна подкрепа, да реализира цялостна съдебна реформа, да изпълни всички изисквания за членството в Шенген и еврозоната.

Като гаранция, че правителството ще работи поне 18 месеца – в първите 9 месеца премиер ще е Денков, а вице и министър на външните работи – Габриел. За следващите 9 месеца двамата ще си сменят местата. В края на всеки от тези периоди премиерът подава оставка, двете групи я гласуват и подкрепят номинацията на другата група.

Промени в първоначалния персонален състав и структурата на МС ще се правят само със съгласието на двете страни.

Правителството с втория мандат се ангажира: да реализира конституционна реформа; да внесе на време бюджет с 3% дефицит и запазване на социалните плащания и без увеличения на данъ;ите; да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната; да промени Изборния кодекс и връщане на машинния вот и промяна състава на ЦИК; изработка на механизъм за избор на състав на регулатори с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества; законодателни промени за освобождаване ръководствата на службите за сигурност от чуждо влияние.

Ако по някаква причина изпълнението на законодателната и управленската програмата тръгне накриво, аз ще си подам оставката, гарантира Денков. Обясни, че за да работи правителството, двамата с Габриел трябва да бъдат партньори в пълния политически смисъл на тази дума.

Мария Габриел уточни, че макар дамите трябва да бъдат първи, тя е в ролята на човек, който води преговорите, за да има стабилно правителство. Тя започна с благодарност към всички партии, с които е водила разговор, но уточни, че с някои от тях като БСП различията били повече, отколкото сближаванията. Радвам се, че тези различия станаха ясни по време на разговорите, а не след това. Водейки преговорите се видя, че стабилно правителство между първите две сили има възможност да стъпи на ясна основа.

Тя разказа, че лидерите на двете формации в последните 48 часа с разум и без емоции заедно с нея и Денков участвали, за да се получи документът. Неговият текст показва колко много отстъпки направихме всички в името на едно – България да има редовно правителство, уточни Габриел.

Тя благодари на Денков, защото двамата изработили първия съвместен документ, върху който стъпват – Декларация за национално отговорно управление. Тази декларация трябва да получи подкрепата от парламентарните групи. Нашата задача е да ги убедим, че това е правилният подход, обясни Габриел.

Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за формирането на стабилно правителство, около което ще се формира стабилно мнозинство, е записано в декларацията.

Правителството ще изпълнява съгласуваната управленска програма.

Ще се подготвят промени в конституцията, включително в състава и структурата на прокуратурата и ВСС, за които ще се търси мнозинство в парламента.

От парламента Мария Габриел отива при президента Радев, където се очаква да върне празна папката с първия мандат.