Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира изявлението на украинския президент Владимир Зеленски, който сравни последствията от бомбардировката над Хирошима с боевете в Артемовск (с украинското име Бахмут). Тя посочи, че и в двата случая Белият дом е участвал в унищожаването им, съобщава ТАСС.

Мария Захарова припомни, че украинският президент „сравни Хирошима, пострадала от американската ядрена бомба, с Артемовск“ в кулоарите на срещата на Г-7 в Япония. „Браво, защото Белият дом уреди и двете“, написа тя в канала си в Telegram.

След края на срещата на върха на лидерите от Групата на седемте (Г-7) в Япония, украинският президент Володимир Зеленски посети „Музея на мира“ в Хирошима, изграден в памет на стотиците хиляди жертви на атомната бомбардировка от 1945 г. Зеленски сравни пълното разрушаванe на Бахмут от руската армия с атомната бомбардировка над Хирошима през 1945 г., предаде Франс Прес.

Над 300 000 души загиват, след като американските военновъздушни сили пускат атомна бомба над Хирошима на 6 август 1945 г. В наши дни този японски град е определян като ярък символ на ужасите на войната и като напомняне за мира.

Източник: ТАСС, БТА