От миналия понеделник търпеливо изчаквах по няколко причини – аз съм българин, мъж и магистрат, и когато кажа нещо, аз държа на думата си. Аз спазвам Конституцията и законите на страната и това е призванието на всеки магистрат и честен български гражданин. Затова търпеливо изчаках да дам сведения по определения от закона ред. В петък обясних в хода на проверка във Върховна касационна прокуратура за политическа корупция и търговия с влияние. Това заяви пред журналисти в Конферентната зала на Съдебната палата главният прокурор Иван Гешев.

По думите му, днес е дал обяснения в Софийската градска прокуратура в хода на проверка по сигнал, депозиран от Борислав Сарафов срещу мен.

„Подозирам, че е вярно това, което ми се каза, че вълната сигнали срещу мен от Сарафов, е публикувана първоначално в медиите. Но това е само за сметка на морала на хората, които го правят. Това, което ще кажа е продължение на ситуацията, която Европейският парламент описа като покушение върху върховенството на закона. Това е атентат срещу държавата, срещу разделението на властите и Конституцията“, добави Гешев.

Той каза още, че се надява това да е началото на края на тези, които българите наричат политически боклук, завладяна държава и олигархично-политическа мафия.

Главният прокурор ще поиска отвод на тези членове на Висшия съдебен съвет, които участват в това „покушение срещу съдебната власт“.

„Затова ще поискам в четвъртък заседанието да е закрито. Съдебната власт не трябва да се срамува, а тези, които направиха всичко това. Те са тези, които българите наричат олигархия и мафия. Българската прокуратура освен стабилна и единна, продължава да работи за българските граждани. Има един плъх от 5000, не е учудващо. Навсякъде има черни овце. Въпреки политическия натиск. Сигналите и проверките срещу мен срутват мита за всевластието на главния прокурор, както и че българската прокуратура пази някого. Факт е безпрецедентното политическо обединяване срещу прокуратурата. Това доказва, че си вършим работата. Длъжен съм да кажа истината, защото тя ще ни направи свободни“, категоричен бе Иван Гешев, като допълни, че той няма да позволи да бъде овладяна българската прокуратура.

Обвинител №1 заяви, че една от версиите, които чува е, че зад атентата, целящ убийството му, е възможно да стоят интереси на Руската федерация.

„Част от заплахите срещу българския главен прокурор бяха отправени директно от една руска хакерска група. Може да е съвпадение, но аз така виждам хронологията на събитията“, уточни той.

Главният прокурор каза още, че според него част от безпрецедентното политическо обединяване срещу прокуратурата е т.нар. закон „Зарков“.

„Както лицето Бойко Методиев Борисов го нарече – „Крумови закони“. За всички юристи е ясно, че е противоконституционен. Той ще бъде проверен от Конституционния съд. Този закон се вписва в този заговор. Целта му не е икономическата и демографска криза, не борба с организираната престъпност, не катастрофите и наркотрафика. Гордея се, че съм главен прокурор на България и до мен стоят колегите ми, които си вършат работата“, категоричен бе Иван Гешев.

По думите му израелският експерт не е нарушил никакви законови изисквания и всичко се е случило след приключване на огледа на местопроизшествието. Според него това е отместване на темата защо някой се опита да убие или сплаши главния прокурор

„В следващите дни бях ангажиран с лични проблеми, както и да осмисля това, което се случва. Получих обаждане от Ясен Тодоров, че е с експерт, който е един от най-добрите в Израел и той иска да види, докато е светло, мястото, където се е случило, за да даде предварителен анализ за ситуацията. Аз го познавам. Той е със сериозна биография и един от най-добрите в Израел. Това, което казах на колегата Ясен Тодоров е, че трябва стриктно да се спазват изискванията на НПК. Разчитам на европейските ни партньори, на Европол и на други служби. Не защото се съмнявам в българските. Имаме интерес да се изясни този терористичен акт“, каза още Гешев.

Главният прокурор бе категоричен, че не го е страх, но е трябвало да се погрижи за близките си.

„Подцених ситуацията. Погрижих се първо за близките си. Държавата нямаше възможност да реагира бързо. Реших да не променям програмата си. Никой не може да ме уплаши. Не ме е страх. Ще повторя това, което казва съдия Фалконе: Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж. Никога не съм си мислил да си подавам оставката, заплашван от някакви боклуци. Обяснил съм това в хода на съответните проверки“, заяви Иван Гешев.