Гешев пусна скандален запис от разговора му с представителя на ВСС Йордан Стоев, според който основният двигател на акцията срещу него е Бойко Борисов

Част от заговора срещу държавата е и т.нар. Закон Зарков. Това е началото на края на това, което наричаме завладяна държава, олигархично-политическа мафия и политическия боклук. Не ме страх!

 

 

Длъжен съм да кажа истината, защото тя ще ни направи свободни. Търпеливо изчаках да дам сведения по законовия ред. В петък обясних в хода на проверка във ВКП за политическа корупция и търговия с влияние. Преди половин час дадох обяснения пред прокурор по проверка по сигнал на лицето Борислав Боби Сарафов, каза Иван Гешев в началото на изявлението си.

„Вълната от сигнали от това лице е публикувана първо в медиите. Това е за сметка на морала на хората, които ги правят тези неща.

Това, което ще кажа е продължение на ситуацията, която Европейския парламент описа като покушение върху върховенството на закона. Това е атентат срещу държавата, срещу разделението на властите и Конституцията“, продължи той.

Това е началото на края на това, което наричаме завладяна държава, олигархично-политическа мафия и политическия боклук, категоричен е Гешев.

Ето какво каза още Главният прокурор:

Ще поискам отвод на тези членове на ВСС, които може би участват в това покушение срещу съдебната власт. Затова ще поискам в четвъртък заседанието да е закрито. Съдебната власт не трябва да се срамува, а тези, които направиха всичко това. Те са тези, които българите наричат олигархия и мафия.

Българската прокуратура освен стабилна и единна, продължава да работи за българските граждани.

Има един плъх от 5000, не е учудващо. Навсякъде има черни овце. Въпреки политическия натиск.

Сигналите и проверките срещу мен срутват мита за всевластието на главния прокурор, както и че българската прокуратура пази някого. Факт е безпрецедентното политическо обединяване срещу прокуратурата. Това доказва, че си вършим работата.

Трябва да е ясно, че част от този заговор е т.нар. закон „Зарков“. Както лицето Бойко Методиев Борисов го нарече – „Крумови закони“. За всички юристи е ясно, че е противоконституционен. Той ще бъде проверен от Конституционния съд. Този закон се вписва в този заговор. Целта му не е икономическата и демографска криза, не борба с организираната престъпност, не катастрофите и наркотрафика.

Гордея се, че съм главен прокурор на България и до мен стоят колегите ми, които си вършат работата.

Всичко започна с намеците, че в името на спокойствието и семейството, може би трябва да стана посланик или да участвам в политически проект. Може би в ГЕРБ. Това беше обидно за мен. Няма да допусна прокуратурата да бъде овладяна.

След това заявих в Украйна, че ако Путин дойде в България трябва да го предадем на Международния наказателен съд. Една от версиите, която чувам, че зад атентата, целящ убийството ми, е възможно да стоят интереси на Русия.

След това се случи опита за убийство срещу мен. Причините няма да коментирам. В този ден проведох много разговори с ръководствата на службите. Помолих първо да отиде линейка.

В следващите дни бях ангажиран с лични проблеми, както и да осмисля това, което се случва. Получих обаждане от Ясен Тодоров, че е с експерт, който е един от най-добрите в Израел и той иска да види, докато е светло, мястото, където се е случило, за да даде предварителен анализ за ситуацията. Аз го познавам. Той е със сериозна биография и един от най-добрите в Израел. Това, което казах на колегата Ясен Тодоров е, че трябва стриктно да се спазват изискванията на НПК.

Разчитам на европейските ни партньори, на Европол и на други служби. Не защото се съмнявам в българските. Имаме интерес да се изясни този терористичен акт.

Това, което ми се предаде беше следното – че мястото е много добро. Завой със стеснен път, колата отива към бомбата. Това е организация на професионалисти, продължила с месеци. Че въпреки бронираната кола, ако ударът е бил след секунда във вратата до шофьора, той не може да каже какъв ще бъде резултата. Въпрос на експертизи и математика.

Във фейсбук профила на прокуратурата ясно пише, че към онзи момент няма да давам официални изявления. Да, казах в неофициален разговор, че се притеснявам за децата си. Някои от тях ме цитираха, че семейството ми е било в колата, но това е проблем на тези, които са го написали.

Когато бях в Украйна изпълняващ функцията главен прокурор беше лицето Борислав Боби Сарафов. Няма как да наруша служебни задължения в тази ситуация. „Господи, защо ме наказваш с глупави врагове“ ще кажа на тези, които ме обвиняват за това.

В следващите дни започна медийна атака. Аз съм свикнал с това. Това, което се случи е отместване от темата „Защо някой се опитва да убие главния прокурор“ в посока „Семейство и експерт“. Трябваше да се обяснявам защо не са ме убили, така ли?

Подцених ситуацията. Погрижих се първо за близките си. Държавата нямаше възможност да реагира бързо. Реших да не променям програмата си. Никой не може да ме уплаши. Не ме е страх. Ще повторя това, което казва съдия Фалконе: Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж.

На 2 май заминах в Турция на конференция с кола. Там помолих някои колеги да помогнат, защото явно българската държава не функционираше. Израелски генерал каза, че ако България не реагира веднага, това е само началото.

Благодаря на колегите ми там, които се погрижиха за семейството ми. След това в САЩ ситуацията се промени. Там бях на посещение на една от най-големите еврейски организации и на срещи в американския конгрес. Беше неделя. Посъветваха ме от пресцентъра предвид истерията, да обясня ситуацията от моя гледна точка. Направих го по БНТ. Мислих, че ситуацията е приключила с това. Явно започваше.

В понеделник видях съобщението на лицето Сарафов в БТА. Обадих му се. Той обясни, че нямало какво да направи. Реших, че има някакви емоционални причини. Едва ли неговото изявление е съгласувано с вътрешните правила на прокуратурата.

Във вторник разбрах, че отива в БНР, за да оправи нещата „с баданарката“. Питах го как си е уредил участие там. Отговори, че така са му казали и чака обаждане. След това има едно интересно интервю. Той заяви, че обмисля да поиска оставката на заместника си Ясен Тодоров. Обадих му се. питах го за причината. Отговори, че някой трябва да отнесе вината. Но нямал намерение да му иска оставката.

В сряда получих обаждане от началника на кабинета ми, че Сарафов е внесъл искане за освобождаването на Тодоров заради медийни изяви, които не били съгласувани.

Помолих Сарафов да обясни на заместниците ми, че това не е война в прокуратурата. И съм сигурен, че го е обяснил. После разбрах, че част от разговорите, които провеждам, са били слушани от прокурори от ВКП. Те ще потвърдят, че тези разговори са били добронамерени.

В четвъртък се изказа Габриел, че ще ми иска оставката. Обадих се на Десислава Атанасова.  Познавам много политици, а това е безпрецедентно политическо обединение. Знаели са го малко хора. Вероятно лицето Бойко Методиев Борисов и няколко други. Трябваше да прекъсна командировката си. Подозирах, че това може да се задълбочи и се оказах прав. До неделя убеждавах колегите си, че съм готов да си подам оставката, но ми трябва достойно оттегляне.

В петък рано сутринта в САЩ видях, че 6 души от прокурорската колегия са поискали да бъда освободен заради израелския експерт. Звъннах на лицето Борислав Боби Сарафов. Питах го какво става. Отговори, че това е положението. Беше ми ясно, че това е опит за овладяване на съдебната власт от престъпниците и олигархията.

Получих есемес от ръководител на голяма прокуратура. Пуснал становище, което не било вярно. Сарафов го накарал. Звънях на различни апелативни прокурори. Разбрах, че на част от тях също се е обаждал. Тогава се обадих на Сарафов и му обясних, че това съсипва институцията. Никой прокурор не е бил уведомен.  Каза, че спира.

В събота вечерта се прибрах в София. Получих заплашително писмо, че ако не си подам оставката, някой ще натиска копчето Ентер. Ама да натиска каквото си иска – делит, плюс, минус, каквото си иска. Аз съм мъж от македонския край. Нещо са объркали човека. Объркали са политическия тайминг. Ако искаха да превземат прокуратурата, трябваше малко да изчакат – да направят правителство и след това. Явно са били много сигурни, че ще си подам оставката.

Казах и на най-близките си приятели, че в името на спокойствието ставам прокурор във ВКП.

Гешев пусна запис на журналистите от разговора му с представителя на ВСС Йордан Стоев, като отбеляза, че българската съдебна власт е в ситуация да отстоява своята независимост и спомена, че около записа стои и лицето „Бойко Методиев Борисов“, Бойко Банкянски.

В записа се говори за предстоящата оставка на Гешев и процедурата, по която трябва да стане това. Споменават се имената на Сарафов и Радо Димов, както и за 100-процентови гаранции за Гешев, който изразява съмнение, че няма гаранции, че след като подаде оставката си, няма да го „треснат“.

Гешев пита защо така се случи и събеседникът му отговаря, че той трябва да е изкупителната жертва и е всички са се обединили срещу него.

Ние излагаме цялата система, кажете ми, ще си тръгна без тези глупости, обяснява Гешев.

Главният прокурор пита дали неговата оставка е свързана с договарянето с ПП за правителство и пита кой е дал на магистратите от ВСС предложението за искането на оставката му.

Стоев отговаря, че Жоро Кузманов първи е подписал и че документът им е бил даден.

Членът на ВСС пита Гешев има ли отпуск, за да излезе, докато всичко се „утиши“ и че трябва да излезе с изявление, че се безпокои за семейството си, което не може да понесе всичко това около атентата, че иска да запази прокуратурата единна и т.н.

Гешев изразява съмнение, че това са го сложили „те“, вероятно има предвид тези, които му искат оставката и иска гаранции, че това не са те, за да може да има гаранции за семейството му.

Събеседниците са единодушни, че „Боби“ е приключил дотук. Той свърши, казва Гешев.

Главният прокурор обсъжда въпроса дали ВСС може да избере нов главен прокурор, след като е с изтекъл мандат.

Събеседникът му пък допуска, че ще се направи правителство и затова говорело идването на „тази“ оттам, да си зареже високо платения пост.

След това Гешев репетира как ще излезе и какво ще каже пред медиите при подаването на оставката си и пита някой от заместниците му участват ли в това, за което получава отрицателен отговор.

Стоев заявява, че ще чака оставката по куриер или мейл.

Да ми дадат гаранции за мен и да знам, че не е от тях това заради семейството ми, коментира Гешев, който очаква от хората, които дирижират оставката му да му гарантират живота, а не да го „треснат“ след оставката.

Аз ще ти пусна съобщение, че гаранциите са потвърдени, заявява Стоев.

източник: „24 часа“