Съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд, член на Съюза на съдиите в България, анализира в предаването „Политически некоректно“ по БНР ситуацията в прокуратурата и необходимостта от промени там.

Когато има воля, правно средство ще се намери. Правните процедури не са религия, не са фетиш, те са средство хората да живеят по-добре. Правни средства за отвоюване на държавата от мафията има… Уникалното на нашия модел не е централизацията на прокуратурата във функционално отношение. Но когато главният прокурор има и голяма власт, и кадрова власт, става най-силната фигура в държавата. Главният прокурор трябва да бъде напълно обезвластен от правомощия в прокурорската колегия. Тя трябва да се състои от съществена по брой, надделяваща обществена квота. Това ще даде свобода на редовите прокурори в кадрово отношение.

Всяка криза е шанс, а сегашната – на политическа злоупотреба с целия модел на управление на съдебната власт, не е безпрецедентна, но е модификация, която качва профанизацията и насилието върху системата на следващо ниво.

Като член на Европейския съюз не сме сами и това е аргумент в подкрепа на това, че този път съпротивата може да бъде успешна. Дългогодишните процеси на отрицателна селекция в прокуратурата, особено в ръководните постове, доведоха до това, че сега ръководителите са такива, че много лесно се разбира какъв е мащабът на вредите… Тази сцена показва държавен разпад и преврат.

Когато институциите са похитени, се изисква от всички нас да се отнесем сериозно, да не позволяваме да бъдем разсейвани и да не подходим инфантилно.

Ако не се стигне до източника на проблема, смяната на Иван Гешев, Борислав Сарафов или Ясен Тодоров с други от същия вид, със същия бекграунд, избрани през същите сенчести центрове, няма да бъде достатъчно.

Това не означава, че всички споменати не трябва да се отдръпнат. Никой не може да бъде съдия на самия себе си. Авторитетът на правосъдието е единственият социален капитал, с който разполага съдебната власт… Какъв сигнал се дава на гражданите и на престъпниците, ако прокуратурата се демистифицира в този непривлекателен вид.

И тримата, замесени в събитията, няма да оцелеят на административната позиция, която заемат, защото това би било самоубийствено за политическата система.

Когато има драматични проблеми със съмнения в компетентността и обективността на Висшия съдебен съвет, това означава, че Народното събрание трябва да направи анкетна комисия от политици.

Ако бъде създаден механизъм – политиците да се оттеглят доброволно от възможността да прекрояват непрекъснато съдебната власт, това ще бъде добра основа чрез съдийското самоуправление да се осъществи реорганизация на органите.

Съдебната власт е овладявана, принуждавана от 1991 година. Това е травматизирана общност и на тези проблеми трябва да се гледа като на социални процеси. И бавно – с грижата по обезвреждане на мина, да създаваме комплексни мерки, които да неутрализират риск по риск.

Изправени сме пред колапс на конституционния модел и е ясно, че неизбежно следват мерки. Ако не последват, означава, че държавата напълно е склерозирала.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.