Ново геоложко изследване предупреждава, че теглото на небостъргачите в Ню Йорк всъщност е причина Голямата ябълка – чиито повече от 1 милион сгради тежат почти 1,7 трилиона паунда – да потъва по-ниско в околните водни тела.

Градът се приближава до водата със скорост от 1 до 2 милиметра годишно, „като някои райони потъват много по-бързо“.

Въпреки че това може да не изглежда значително за на пръв поглед, постепенното спускане прави Ню Йорк изключително уязвим от природни бедствия, според водещия изследовател и геолог Том Парсънс от Геоложката служба на Съединените щати.

Долен Манхатън е особено изложен на риск и има опасения както за Бруклин, така и за Куинс, според проучването.

„Ню Йорк е изправен пред значителни предизвикателства от опасност от наводнения; градът потъвазаплахата от покачване на морското равнище е 3 до 4 пъти по-висока от средната за света по протежение на атлантическото крайбрежие на Северна Америка… Дълбоко концентрирано население от 8,4 милиона души е изправено пред различна степен на опасност от наводнения в Ню Йорк“, пишат геолози в новия отчет.

Градът вече е виждал тези тежки ефекти, започнали преди повече от десетилетие.

„Два скорошни урагана причиниха жертви и тежки щети в Ню Йорк“, пише Том Парсънс.

„През 2012 г. ураганът Санди принуди морската вода да влезе в града, докато обилните валежи от урагана Айда през 2021 г. затрупаха дренажните системи поради обилния отток в града, който е предимно павиран.“

Колкото и ужасни да бяха Санди и Айда, – последният принуди хората да изоставят колите си по главните пътища на града – Парсънс се опасява, че структурната цялост на много от сградите в града може да бъде изложена на риск в бъдеще.

„Комбинацията от тектонично и антропогенно потъване, покачване на морското равнище и нарастваща интензивност на ураганите предполага ускоряващ се проблем по крайбрежните и крайречните зони“, пише той.

„Повтарящото се излагане на основите на сградата на солена вода може да корозира армировъчната стомана и да отслаби химически бетона, причинявайки структурно отслабване.“

Да не говорим, че заплахата от силни бури е по-вероятна, отколкото преди години, според Парсънс.

Парниковият ефект “изглежда намалява естествената бариера срещу срязване на вятъра по източното крайбрежие на САЩ, което ще позволи по-чести ураганни събития с висока интензивност през следващите десетилетия.”

Невероятно е, че много от допълненията към недвижими имоти в Ню Йорк, построени след опустошението на Санди, не приемат ситуацията достатъчно сериозно, добави той.

„Ню Йорк е на трето място в света по отношение на бъдещи активи, изложени на крайбрежни наводнения и 90% от 67 400 структури в разширените зони с риск от наводнения след урагана Санди не са построени според стандартите за наводнения“.

„Ню Йорк е емблематичен за растящите крайбрежни градове по целия свят, за които се наблюдава, че потъват, а това означава, че съществува общ глобален проблем за смекчаване на последствията от нарастващата опасност от наводнения.“

Източник: nypost.com/Превод: opposition.bg