Член на беларуското опозиционно движение снощи призова ЕС да запази санкциите срещу беларуския държавен производител на торове, като предупреди, че отмяната им ще донесе 1,5 милиарда долара на режима на Александър Лукашенко, който подкрепя войната на Русия в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Павел Латушко, бивш беларуски министър на културата, който сега е в изгнание в Полша, заяви, че се опасява, че ЕС може да се изкуши да отмени санкциите срещу „Беларускалий“, който е един от най-големите износители на калиеви торове в света.

Латушко оглавява опозиционната група Национален антикризисен мениджмънт, която твърди, че Лукашенко участва в схема за депортиране на украински сираци в лагери в Беларус. Групата работи за привличане на вниманието на международната общност към своите открития в опит да се спрат предполагаемите депортации и да се потърси отговорност от Лукашенко.

„Беларускалий“ е фирмата, която финансира депортирането на украински деца“, заяви Латушко, който през март бе осъден задочно на 18 години затвор от съд в Беларус.

Призивът му дойде в момент, когато външните министри на ЕС се събираха за неофициални разговори, на които се очакваше да се съсредоточат върху санкциите срещу „Беларускалий“ и компанията износител на нейната продукция, посочва АП.