Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. 

След близо два часа дебат с 14 гласа „за“ ВСС допусна за разглеждане искането за отстраняване на Иван Гешев от поста. Четирима от членовете на ВСС гласуваха „против“, главният прокурор не участва във вота, защото си направи самоотвод.

Обсъждането по същество и гласуването, според вътрешните правила на кадровиците, трябва да бъде в 7-дневен срок.

Иван Гешев обясни пред ВСС, че не е правил записа между него и Йордан Стоев от ВСС, в който се говори за неговата оставка, както и дали ще получи гаранции за сигурност, когато си я подаде.

„Беше направен опит да бъда заплашен с един запис, за да може да бъде потвърдено, че ще си подам оставката в понеделник, 11-ти май. На записа аз твърдя, че съм аз и това което съм казал съм аз. Твърдя, че този запис не е правен от мен и твърдя категорично, което се и чува, че господин Стоев заяви, че това е направено по поръчение на ГЕРБ. Аз попитах не е ли така, цитирам по памет, и той каза – да така, но индиректно еди кой си тропна по масата“, каза Гешев. 

Преди заседанието коментар направи и Йордан Стоев, като той оцени и цялостното събитие на Гешев в от началото на седмицата, част от което беше и 35-минутният запис: 

„Първо се прави шоуто, което, според мен, беше със слаба актьорско изпълнение и още по-слаба режисура. Това е една пълна манипулация. Единственото, което мога да кажа, без да влизам в подробности е, че не аз съм поканил Иван Гешев, за да отида в дома му на гости, а той ме е поканил. Той представи едни съобщения на телефон, които не са пълни. Просто всичко, което е между нас не е показано. То ще бъде показвано на съответните органи и ще стане ясно кой кого е канил, кой кого е викал и кой е искал с кого да разговаря“.

Стоев категорично отрече да е правил записа. „Записът, който беше представен на пресконференцията на Иван Гешев, е един прах, за да може да се отклони вниманието от настоящата процедура. Аз не съм правил записа. Ще получа призовка от ВКП днес. За какво и защо не знам“, заяви членът на ВСС, който се появи в аудиозапис, представен от главния прокурор миналата седмица на брифинг. 

Стоев каза, че няма да си направи самоотвод, а нарече записът „манипулация от страна на Иван Гешев, което ще бъде доказано от компетентните органи“. 

„Крайно време е да разкрием истината за всичко случващо се. Държа това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове. Една от тези институции е ВСС. Тук трябва да се решават въпросите, а не с пресконференции, записи, чатове и недомлъвки“, заяви правосъдният министър Крум Зарков. 

Зарков посочи, че има разнопосочни твърдения – “правени ли са такива записи, кой ги е правил, използвани ли са за принуда и изнудване”, отбеляза той и подчерта, че ВСС е органът, които трябва да прецени това. 

“Процедурите са разписани от ВСС във вътрешни правила. В момента ще се разглежда допустимостта и редовността на първата започнала процедура. За втората, която беше внесена преди няколко дни тече срок за даване на становище от главния прокурор”, каза Зарков и уточни, че срокът е 7 дни.

„Мисля, че е крайно време да разкрием истината въобще за всичко случващо се и държа това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове. Тук трябва да се решават въпросите, а не с пресконференции, не със записи, не с чатове, не с недомлъвки. Крайно време е да се открие какво се е случило или какви трябва да бъдат решенията“, каза Зарков. 

По време на заседанието беше потвърдено, че част от поискалите отстраняването на главния прокурор са обект на прокурорски проверки. Според тях, това е елементарен опит да бъдат сплашени, заради позицията ми по отношение поведението на Иван Гешев.

Вероника Имова от ВСС призова да разглеждат предложението за освобождаването на Иван Гешев безпристрастно, а не трябва да се обсъждат различни декларации. 

Калина Чапкънова предложи да се обсъди декларацията на шестимата членове от прокурорската колегия, с които искат предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. 

Главният прокурор Иван Гешев упълномощи адвокат Томова, която да води неговата защита.

Дневният ред на пленума на ВСС включва две точки.

Първата е произнасяне по редовността и допустимостта на предложението от членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев за тежко нарушаване на служебните задължения. 

Втората е продължаване на обсъждането на сигнала, подаден до Висшия съдебен съвет на 16 май 2023 г. от Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба, и изслушване на подателя на сигнала и посочените в сигнала лица.

Предложението за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор бе внесено от шестима членове на Прокурорската колегия – Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов и Йордан Стоев.

С 13 гласа „против“ ВСС отхвърли изслушването на Борислав Сарафов и заместничките на Иван Гешев, изслушва само него. Причината се оказа, че кадровиците не успяха да намерят процедура, по която да го направят. „За“ бяха Олга Керелска, Атанаска Дишева, шефката на ВКС Галина Захарова и Цветинка Пашкунова. Олга Керелска поиска да чуят записа, но членовете на ВСС отхвърлиха и това. 

В началото на заседанието Калина Чапкънова поиска да бъде обсъдена декларацията на шестимата, искащи отстраняването на Гешев. 

„Тук е трибуната, на която може да се чуе гласът на истината и да се разбере какви репресивни действия с полузаконни действия се предприемат срещу тези, които искахме отстраняване. Целта е да бъдем демотивирани“, каза Чапкънова 

Главният прокурор поиска отвод на шестимата, които са внесли предложението. Той посочи, че ако те не го направят, е добре специална комисия да се произнесе. „Те нямат морално право да участват в тази процедура“, каза Гешев. 

„Определени лица се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза и ще направя всичко възможно това да не се случи. Беше направен опит да бъда заплашен със запис, за да си подам оставката. Този запис не е правен от мен и това казах в рамите на проверка за търговия с влияние и корупция във ВКП“, посочи Гешев. 

По думите му това е изолиран кръг от хора, които може би изпълняват други цели, които противоречат на интересите на съдебната власт, върховенството на закона и правовата държава. 

В крайна сметки отводи не бяха направени.

Заседанието продължава.