Главният прокурор Иван Гешев се яви с адвокат за заседанието на Висшия съдебен съвет. Той има това право, тъй като днес Пленумът на съвета ще се произнесе по редовността и допустимостта на предложението за уволнението на Гешев, внесено от шестима членове на Прокурорската колегия на 12 май. Главният прокурор е упълномощил Радостина Константинова-Томова (от кантората на Тодор Батков).

Силите в съвета се преброиха още в самото начало на заседанието, след като една от вносителките на предложението – Калина Чапкънова, поиска в дневния ред да влезе и декларация, в която тя и останалите петима, приеха срещу Гешев, заявявайки, че той ползва прокуратурата като жив щит и той не цели изясняване на обективната истина, а ескалиране на напрежението, провокиране на междуличностни и политически конфликти, включително пълно дискредитиране на прокуратурата и на ВСС.

Вероника Имова се противопостави декларацията да стане част от дневния ред. Но с 13 гласа „за“ и 5 „против“ декларацията трябва да влезе в дневния ред.

След това Гешев поиска отвод на шестимата вносители, защото били в конфликт на интереси и нямали дори моралното право да участват в гласуването. Поиска и част от заседанието на съвета да бъде закрито, но правосъдният министър Крум Зарков репликира, че флашките са друг жанр и е вече време нещата да се кажат открито.

Шестимата отказаха да се отведат.

Преди заседанието пък Йордан Стоев (той е членът от ВСС от записа, който Гешев пусна в понеделник) съобщи, че трима от шестимата, подписали първото предложение за предсрочно освобождаване на Гешев, са получили призовки от Върховната касационна прокуратура – той, Калина Чапкънова и Георги Кузманов.

КАКВО ТВЪРДЯТ ШЕСТИМАТА

Според Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова Гешев е нарушил служебните си задължения като пряко се е намесил в разследването на взрива, който избухна край бронираната му кола на 1 май. Гешев е наредил устно до мястото на взрива да бъде допуснат станалия вече митичен израелски експерт. В отговора си до съвета Гешев твърди, че не е извършил никакво нарушение, а твърденията на шестимата са „юридически несъстоятелни“. Неговата теза е, че няма как да е допуснал служебно нарушение, защото 1 май попада в периода 28 април – 17 май, когато по негова заповед функциите му за изпълнявани от заместника му Борислав Сарафов. Гешев твърди още, че дори да е изпълнявал задълженията си на главен прокурор, то след взрива вече е имал качеството на пострадал и нямало как да изпълнява служебни задължения във връзка с това дело. Гешев прилага и своя заповед от 17 май материалите във връзка с взрива, които постъпват в администрацията му или във върховната прокуратура, да се разпределят от две от неговите заместнички.

След като се произнесат по редовността и допустимостта на първото предложение за освобождаване на Гешев, членовете на съвета ще продължат с обсъждането сигнала, подаден срещу главния прокурор от зам. главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов. Очаква се съветът да изслуша не само Сарафов, но и споменатите от него в сигнала – останалите зам. главни прокурори, градския прокурор Илияна Кирилова, говорителката на Гешев Сийка Милева и члена на съвета Йордан Стоев.

Какво твърди Сарафов в сигнала си прочетете тук: 

На 23 май четирима от шестимата, които поискаха уволнението на Гешев, внесоха и второ искане за отстраняването му. То е заради изявлението на Гешев от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си и говореше за измитането на „политическия боклук“. Според Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Гергана Мутафова така Гешев е нарушил етичните норми на магистратите и е накърнил престижа на съдебната власт.

Членовете на ВСС, които сега сипят едно след друго искания за уволнението на Гешев, до съвсем скоро бяха част от твърдото му лоби в съвета. До 11 май те винаги са се съобразявали с неговата воля, включително се противопоставиха изобщо на обсъждането на скандалите в прокуратурата, развихрили се след взрива. Те се обърнаха срещу него, след като номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел обяви, че първата работа на нейния правосъден министър ще е да поиска уволнението на Гешев.

Днес е тройно критичен ден за главния прокурор Иван Гешев. След тежкото заседание във Висшия съдебен съвет, следобед правната комисия в парламента ще разгледа на второ четене т.нар. механизъм за разследване на главния прокурор, който Гешев възприема като противоконституционен и насочен лично срещу него. Очаква се още днес правната комисия да ги приеме на второ четене, а след това бързо да бъдат гласувани окончателно и в пленарната зала.