„Трансферът на ядрени оръжия започна“, каза кратко Лукашенко в отговор на журналистически въпрос. Думите му бяха излъчени по канала на медията „Пул Первого“ в Телеграм.

„Трябваше да подготвим складови съоръжения и останалото там. Направихме всичко това“, каза Лукашенко пред репортери в Москва след срещата си с руския президент Владимир Путин и срещата на върха на Евразийския икономически съвет (ЕАИС) по-рано през деня.

Разполагане на руски ядрени оръжия в Беларус е заплаха за цяла Европа. Това заяви пък лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, предаде Франс прес. „Това излага на опасност не само живота на беларусите, но поражда също така нова заплаха за Украйна, за цяла Европа“, написа Тихановска в Туитър.

Президентът на Беларус заяви още днес, че страната му е готова да противодейства на евентуален бунт, който според него Полша планира да подкрепи, предадоха ТАСС и БТА.

„Ние проследяваме тези момчета, за които говореше този болен генерал. Че имали знамена, създавали цели полкове или батальони. Така говорят. Но в действителност знаем къде се намират те. И знаем всички по име. Ние сме готови. Нека дойдат“, каза беларуският държавен глава, отговаряйки на въпроси на руския журналист Павел Зарубин.

Лукашенко отбеляза, че за съжаление неговите изявления не се чуват. „Вие вероятно знаете, че преди няколко месеца казах, че се готвят за въстание, за революция… А ние отдавна знаем, че те се готвят за някакво, може би, поредно въстание“, каза беларуският президент.

В интервю за телевизионния канал „Полсат“ вчера бившият командващ полските Сухопътни войски генерал Валдемар Скшипчак призова властите да се подготвят за евентуално въстание в Беларус и да го подкрепят. Според него беларусите, които са част от украинските въоръжени сили, може да започнат операция срещу беларуските власти, отбелязва ТАСС.

Източници: news.bg