Нощната атака с дронове срещу Кремъл, 3 май 2023 г. Русия обвини Украйна в опит да убие руския президент Владимир Путин при това нападение. Зеленски твърдо отрича Киев да е замесен в атаката. Снимка: УНИАН

Атаката с дронове срещу Кремъл този месец вероятно е организирана от украински спецподразделения на армията и разузнаването, сочат оценки на американски разузнавателни агенции, цитирани от в. „Ню Йорк таймс“.

Изданието съобщава, че атаката изглежда е част от поредица тайни операции, които са поставили в неловко положение официалните представители на САЩ, предвид това, че Вашингтон е основен доставчик на военно оборудване за Киев, посочва Ройтерс.

Американските оценки са базирани върху прехванати руски и украински комуникации, пише вестникът.

САЩ са прехванали украински разговори, в които украински служители казват, че смятат страната си за отговорна за атаката, както и руски комуникации, които сочат, че това не е била операция под фалшив флаг, организирана от Русия, допълва изданието.

Американски представители казаха, че не смятат, че украинският президент Володимир Зеленски одобрява всички тайни операции, посочва вестникът. Не е ясно да каква степен той е запознат с подобни тайни операции предварително, казаха служители, цитирани от изданието.

Източник: БТА