Финансиран от Китай „киберизвършител“ е проникнал в мрежите на критична инфраструктура на САЩ, съобщиха вчера Вашингтон, негови западни съюзници и компания „Майкрософт“, като предупредиха, че подобни кампании може да има в цял свят, предаде Франс прес.

В обща препоръка службите за киберсигурност на САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия предупредиха за „група дейности“, свързани със „спонсориран от китайската държава кибероператор, известен също като Волт Тайфун“.

„Партньорите от частния сектор установиха, че тази дейност засяга мрежи в сектори от критичната инфраструктура на САЩ, а службите смятат, че извършителят  може да приложи същите техники срещу тези и други сектори в целия свят“, се казва в предупреждението, цитирано от ДПА.

В отделно комюнике „Майкрософт“ посочи, че „Волт Тайфун“ действа от средата на 2021 г. и е насочил част от усилията си към критичната инфраструктура на остров Гуам, където се намира голяма военна база на САЩ в Тихия океан.

Кампанията заплашва „да наруши критичната комуникационна инфраструктура между САЩ и азиатския регион при бъдещи кризи“, предупрежава „Майкрософт“.

„Наблюдаваното поведение навежда на мисълта, че авторът на заплахата възнамерява да извършва шпионаж и да запази достъпа си (до инфраструктурата), без да бъде открит, възможно най-дълго време“, добавя компанията.