Основателят на ЧВК „Вагнер” Евгений Пригожин даде дълго интервю на прокремълския политически стратег Константин Долгов, в което бизнесменът, както той се нарича, отговори на всички неудобни въпроси. В повече от час разговор Пригожин продължи публично да напада руското министерство на отбраната, говори за отношението си към руските елити и даде прогноза за развитието на войната в Украйна. Руското независимо издание Meduza цитира основните моменти от този разговор и предупреждава: внимавайте, има много обиди и нецензурни думи.

За хода и целите на „специалната операция“

Дойдохме грубиянски, минахме с ботуши по цялата територия на Украйна в търсене на нацистите. Докато търсехме нацистите, изпотрепахме всички, които можахме. Наближихме Киев – (на чист руски език се изразявам) осрахме се и се оттеглихме. По-нататък до Херсон – осрахме се и се оттеглихме. И някак си все не ни се получава.

„Специалната военна операция” се правеше заради „денацификацията“, а ние превърнахме Украйна в нация, която е известна в целия свят. Те са като гърците или римляните от времето на техния разцвет. Колкото до „демилитаризацията“: ако в началото на спецоперацията имаха условно 500 танка, сега имат 5000. Ако тогава имаха 20 хиляди бойци, които умеят да се бият, сега имат 400 хиляди. Как я демилитаризирахме? Сега излиза наобратно: кой знае как успяхме да милитаризираме Украйна.

За украинската армия

Днес ЧВК Вагнер е най-добрата армия в света. Разбира се, от коректност трябва да кажа, че следващата е руската армия, но смятам, че украинската днес е една от най-силните армии. Те имат високо ниво на организация, високо ниво на обучение, високо ниво на интелигентност, имат различни оръжия. Те работят с всякакви системи – съветски, натовски – еднакво успешно. При тях всичко върви в името на постигането на висшата цел, както при нас във Великата отечествена война.

Относно ЧВК Вагнер

Днес в ЧВК Вагнер има шест хиляди души, които са способни да командват рота. Тоест те могат да управляват поне 600 хиляди души. Ако ни дадат, както поисках, 200 000 души, щяхме да преместим фронта на 50-150 километра в различни посоки, щяхме да овладеем целия Донбас. Ние сме пълноценна армия. Защо не ни разрешиха? Това се случи поради интриги, поради страха, че когато някоя структура се разрасне, може да започне да диктува условия и, условно, да дойде в Москва с танкове.

За Министерството на отбраната на Руската федерация

Ако системата е изградена върху на това, че трябва да си лижеш задници, тогава ЧВК Вагнер няма да прави това. Основният проблем е в Шойгу (министърът на отбраната, бел.ред.) и Герасимов (началника на генералния щаб – бел.ред.). Тези двамата със свое решение ни блокираха всичко, въпреки изявлението на президента, че има снаряди.

Ако днес Мизинцев (заместник-министър на отбраната по логистиката Михаил Мизинцев, който наскоро беше освободен от поста си – бел.ред.) стане министър на отбраната, а Суровикин (бившият командир на Обединената групировка на войските в Украйна Сергей Суровикин, който преди това предаде Херсон на украинците – бел.ред.) стане началник на Генералния щаб, тогава това ще бъде нормална структура.

Моето политическо кредо: обичам родината си, подчинявам се на Путин, не ме интересува Шойгу, ще продължим да се воюваме.

За сценариите за развитие на войната

Има оптимистични и песимистични сценарии. В първото не вярвам. Европа и Америка да се уморят от украинския конфликт. Китай да постави всички на масата за преговори. Да се съгласим, че всичко, което вече сме заграбили, е наше, а всичко, което не е заграбено, не е наше. Малко вероятно е този сценарий да е възможен.

Песимистичен сценарий: на украинците дават ракети, те подготвят войски, със сигурност ще продължат настъплението, да се опитват да контраатакуват. Може би някъде контраофанзивата ще успее, ще възстановят границите до 2014 г. и това лесно може да стане. Ще атакуват Крим, ще се опитват да взривят Кримския мост, да прекъснат линиите за доставки. Затова трябва да се подготвим за тежка война.

За това как да не „осерем” Русия

Сега сме в състояние, в което просто можем да осерем Русия. Затова трябва да въведем военно положение, да обявим нови вълни на мобилизация, да прехвърлим всичко възможно към производството на боеприпаси. Трябва да спрем да дебелеем, да спрем да строим нови пътища, нова инфраструктура и да работим само за войната.

Русия трябва да живее по образа на Северна Корея за определен брой години, да затвори всички граници, да спре да бъде глупава, да вземе всичките си младежи от чужбина и да работи здраво. Тогава ще стигнем до някакъв резултат.

За перспективите за ядрен конфликт

Ние започнахме този бой. Има съседи и те се скарали. Идваш при съседа, можеш да му разбиеш муцуната, можеш да му изпочупиш чиниите. Но ако съседът ти те е изпратил на „трите букви”, а ти вземеш брадва и го удариш по главата, тогава това вече е някаква странна ситуация. Ядрената бомба е брадва. Не трябва да тичаш след съседа с брадва. Трябва да е честно. Трябва да доказваш правотата си на бойното поле.

Der Standard цитира други части от интервюто:

Руският елит е спасил собствените си деца от войната, докато децата на обикновените руснаци гинат на фронта, каза той и предупреждава, че именно това може да доведе до размирици в Русия. „Ако обикновените руснаци продължат да си връщат децата в цинкови ковчези, докато децата на елита се пекат в чужбина, Русия ще бъде изправена пред сътресения, напомнящи за революциите от 1917 г.“

Украйна подготвя контраофанзива, целяща да изтласка руските войски обратно до границите отпреди 2014 г., когато Русия анексира Крим, заявява още Пригожин.

Според него Украйна ще се опита да обкръжи Бахмут и да атакува Крим. „Най-вероятно този сценарий няма да е добър за Русия, така че трябва да се подготвим за тежка война“, казва той.

„Намираме се в такова състояние, че можем да изгубим Русия по дяволите“, каза Пригожин и призовава: „Трябва да обявим военно положение.“

Пригожин уверява и че политическите му възгледи са формирани от любов към родината и в служба на Путин.

Той казва, че прякорът, който му е даден – „готвачът на Путин“, е глупав, защото всъщност не може да готви. „Месарят на Путин“ е по-подходящ, казва Пригожин.

Източник News.bg