Бившият премиер и лидер на ГЕРБ ще се яви пред Софийската градска прокуратура и във Върховната касационна прокуратура

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде разпитан днес. Той е получил призовка да се яви в 10 часа в Софийската градска прокуратура и във Върховната касационна прокуратура, предаде БНТ. Борисов трябва да даде показания по делото известно като „Барселонагейт“ и по обвиненията срещу него за злоупотреба с власт.

В понеделник от Софийска градска прокуратура разпространиха две съобщения, свързани с лидера на ГЕРБ. В първото се сочеше, че делото “Барселонагейт” не е “на трупчета”, по него се работи и се правят преводи на множество документи от чужбина. Във второто се цитираха новопостъпили сигнали, един от които е от гражданско сдружение и уличава за корупция и злоупотреба с власт.

Също днес ще се проведе ключово заседание на Висшия съдебен съвет. Кадровиците решават дали има основание да разглеждат искането за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев заради тежко нарушаване на служебните задължения, предава NOVA.

Документът беше внесен от шестима представители на Прокурорската колегия. В мотивите си те записаха, че е недопустимо израелски експерт да участва в огледа на мястото на взрива до колата на Гешев.

Като втора точка е предвидено изслушване на шефа на Следствието Борислав Сарафов и другите заместници на главния прокурор заради направения запис на телефонен разговор с Йордан Стоев.