Базираната в Женева Световна здравна организация (СЗО) гласува в сряда с голямо мнозинство резолюция, която осъди разрушителните последици за украинската здравна система, предизвикани от руската агресия. Резолюцията бе предложена от 46 държави, сред които и България. Всички страни от ЕС без Унгария бяха нейни съвносители.

За да я блокира, Русия предложи заедно със Сирия контрарезолюция, която бе определена като цинична.

Съюзници на Киев определиха като цинични действията на Москва, която на годишната среща на Световната здравна организация (СЗО) предложи проекторезолюция относно „извънредната ситуация в здравеопазването в Украйна и около нея“, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Москва, която настояваше, че СЗО няма право да се влияе от политически въпроси, понесе тежко поражение в 76-ата асамблея на СЗО, където 80 държави подкрепиха осъдителната срещу нея резолюция, а едва 9 се противопоставиха. Руско-сирийската контрарезолюция събра подкрепа само от 13 държави.

Отхвърлянето на резолюцията на Русия имаше за цел да „изпрати ясен сигнал, че провокирането на извънредна ситуация в здравеопазването с изключителни размери и масовото разрушаване на медицински структури не се толерира от тази асамблея и носи последици за държавата агресор“, заяви представителят на Украйна.

СЗО обикновено е неутрална по политическите въпроси, като предпочита да не посочва отделни държави, когато осъжда нападенията срещу здравеопазването. Но арогантното поведение на руските агресори нямаше как да се скрие зад политически неутралитет.

Украйна заяви, че контрапредложението на Русия – в което не се признава нейната вина за въздействието върху здравеопазването в Украйна – се опитва да освободи Кремъл от отговорност за войната. Тя изнесе данни, според които са били повредени 1256 здравни заведения, като 177 са превърнати в развалини; около 237 здравни работници и пациенти са загинали и ранени; 21% от всички линейки са повредени или унищожени.

Приетата резолюция е повторение на подобна резолюция, приета през 2022 г. с подкрепата на 88 държави. Неотдавна СЗО изтегли от Москва представителството си за незаразни болести като знак, че не желае да има нищо общо с режима на Путин.

Представителят на Москва заяви, че „предоставянето на медицински грижи трябва да бъде свободно от политика, така трябва да бъде и със СЗО“, като добави, че „западните страни внасят политика в тази организация“.