Три дни преди изборите за нов ректор и ръководство, Великотърновският университет се тресе от скандали. Преподавателят по журналистика доцент Иво Инджов показа пред журналисти съобщение, което е получил от настоящия ректор, в което са заплашвани трима преподаватели. Ректорът професор Христо Бонджолов, който управлява два последователни мандата и няма право на трети, отрече да е изпращал съобщението. Предстоящите избори на 29 май във ВТУ може да бъдат опорочени, заради нередности със студентската квота в общото събрание и с неизпълнени ангажименти на сегашния ректор към Министерството на образованието. За това предупреди историкът професор Милко Палангурски, който е един от четиримата кандидати за ректор.

 

Предизборната кампания за ректор на Великотърновския университет се провежда смущаващо, коментира преподавателят по журналистика доц. Иво Инджов и показа на пресконференция вчера заплашително съобщение с циничен език, което е получил на 3 април вечерта. Съобщението е по месинджър от ректора проф. Христо Бонджолов.

„Иво, имам нужда от помощ от приятел! От вашата катедра имам опозиция: Илияна, Георги и Десислава. В следващата конфигурация аз ще съм зам.-ректор по учебната работа, а те ще са от страната на булката, ако не се осъзнаят. Можеш да им подскажеш, иначе ще го разберат по трудния начин. Благодаря!“. След консултация с адвокат решихме да оповестим. Виждам, че тук има елемент на заплаха, адвокатите биха казали дали има и нещо друго, но за мен това е недопустим начин на общуване“, посочи доц. Инджов.

доц. Иво Инджов

Визираните в съобщението преподаватели от журналистическата катедра са проф. Илияна Павлова, която е кандидат за заместник-председател на общото събрание на предстоящите избори, доцент Десислава Андреева и главен асистент Георги Игнатов.

И тримата са гласували за проф. Бонджолов на последните ректорски избори преди 4 години. Проф. Павлова и доц. Андреева коментираха съобщението, в което са посочени:

„Аз изпаднах в недоумение, в шок, защото съм разпозната като опозиция. Дори не знаех, че професор Бонджолов има намерение и трети мандат да управлява. Като заплаха го възприемам“, коментира проф. Павлова.

„Питаме се защо сме определени с етикета „опозиция“ още преди въобще да сме се ориентирали за кого да гласуваме и дали въобще ще гласуваме. Сега питаме защо сме лишени от правото да направим идентичен, независим, самостоятелен избор?“, заяви доц. Андреева.

Двете страни в скандалното, според академичните среди съобщение, не са се срещали, за да се изяснят. Пред БНР ректорът проф. Бонджолов отрече да е изпращал съобщението и коментира, че електронната му поща и профилът му във Фейсбук са били подложени на хакерска атака:

Разбили са ми пощата и е възможно всякакви идиотски съобщения да са изпращали. Повече от два месеца“. На въпрос на БНР изпращал ли е това съобщение, ректорът отговори с „не“.

„Сега ще използват покрай изборите всевъзможни простотии срещу мен. Аз не съм кандидат за ректор. Те се опитват по всякакъв начин да ударят мене. Не разбирам защо“.

проф. Милко Палангурски  Снимка: БНР

проф. Милко Палангурски Снимка: БНР

 

Ректорските избори във ВТУ са на 29 май и може да бъдат опорочени, защото цялата студентска квота не е легитимна. 69-те имена от нея са прехвърлени, не е провеждан избор, както го изисква законът, предупреди проф. Милко Палангурски. Той е един от четиримата кандидати и заяви, че е информирал за това Министерството:

„Прехвърляне на избрани веднъж студенти от един мандат в друг, въпреки категоричното становище на Министерството на просветата от преди 4 години, категоричното решение на Съда от предните избори, който потвърди решенията на тогавашния наш Академичен съвет, че не може да има такова прехвърляне. Имаме избирателен състав, избирателните списъци за общото събрание, където има нелегитимни записани лица“.

Студентската квота е 16% от числеността на общото събрание за избор на ръководство на ВТУ и обикновено тези гласове са решаващи.

Новият ректор на ВТУ ще има проблеми с МОН, защото сегашният не си е свършил работата да представи, изисканата от Министерството, управленска концепция, която да гарантира приемственост, коментира още проф. Палангурски:

„Никой не знае каква ще бъде съдбата на университета или по-точно какви задачи ще трябва да изпълнява, възложени от Министерството, тъй като по закон Министерството и университетът предварително 3 месеца преди изборите трябва да оформят бъдещата управленска програма на избрания за ректор. Това не е свършено, което от само себе си показва, че бъдещият ректор, който и да е той, може да има проблеми със сключването на своя трудов договор с Министерството на образованието“.

Не може да се говори за хипотеза просветното министерство да спре ректорските избори и да назначи служебен ректор, заради автономията на университета, поясниха от академичните среди.

Четирима са кандидатите за ректор на ВТУ – историците проф. Милко Палангурски и проф. Димитър Димитров, географът проф. Димитър Симеонов и психологът доц. Марияна Няголова. Резултатите от изборите на 29 май може да се обжалват пред Административния съд.