Само половината от германците смятат, че управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц ще оцелее до края на мандата си, става ясно от резултатите на публикувано вчера социологическо проучване, приведени от Ройтерс.

В коалицията, в която участват социалдемократите, „Зелените“ и ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия, тази седмица се стигна до ескалация на спора за бъдещето на отоплителната система на Германия. Свободната демократическа партия във вторник блокира внасянето в парламента на законопроект, изготвен от контролираното от „Зелените“ министерство на икономиката, в който се предвижда забрана за повечето нови петролни и газови отоплителни системи от следващата 2024 г. Свободата демократическа партия призова за сериозни изменения на законопроекта.

„Зелените“ обвиниха Свободната демократическа партия в „блокаж на политики“ и предупредиха, че може да се стигне до правителствена криза.

От публикувано вчера проучване на социологическата агенция Forsa става ясно, че около 40% от германците смятат, че тристранната управляваща коалиция ще се разпадне преди края на мандата си през 2025 г.

Около 54% от германците подкрепят произвеждането на нови избори в случай на разпадане на коалицията.

Канцлерът Олаф Шолц призова вчера коалиционните си партньори да уредят спорове помежду си през идните седмици, но около 81% от германците смятат, че той трябва да действа по-решително.