„Нека да не се поддаваме на шантажа, който се опитва да се произведе“, заяви Христо Иванов, съпредседател на ДБ, в кулоарите на парламента. „България има нужда от правителство. Всички сме на това мнение“, напомни той. „Имаме ситуация, в която прокуратурата открито заявява, през устата на главния прокурор, че ще атакува парламента заради факта, че парламента се опитва да ограничи безконтролността на главния прокурор“, посочи той.

„Затова съществуват имунитетите, да бранят народните представители. Ние сме обсъждали практиката на европейския парламент за много по-внимателно разглеждане на исканията за сваляне на имунитети, така че да може да се направи преценка. Не виждам проблем, че сме обсъждали европейска практика“, категоричен бе Иванов.

Допълнителен контекст на въпроса с имунитета на депутати е, че преди седмица в кулоарите на Народното събрание неофициално се говореше, че се очаква прокуратурата да поиска имунитета на лидера на ГЕРБ и настоящ депутат Бойко Борисов. Но и не само: неофициално се споменаваше и името на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, а различните слухове предполагаха, че поисканите от прокуратурата имунитети може да са и десетина. Това не се случи.

„Обсъждали сме това сериозно, без оглед на Бойко Борисов или на някой друг конкретен депутат. Обсъждали сме го с оглед на ситуацията като цяло, в която главният прокурор заявява, че ще атакува парламента, наричайки ни боклуци, защото парламентът иска да му ограничи правомощията“, каза Христо Иванов.

Той призова никой да не се поддава на шантажа, който се опитва да се произведе. “Целта е България да бъде хвърлена в избори. Призивът ми е да не се поддаваме, имаме нужда от правителство”, подчерта Христо Иванов.

„Всички сме на това мнение. Ще продължим да работим за това да има правителство“ заяви Иванов.

„Аз не съм врачка“, отговори Иванов на въпрос: „Ще има ли такова“.

„Имаме ситуация, с която прокуратурата открито заявява през устата на главния прокурор, че ще атакува НС, защото парламентът се опитва да ограничава безконтролността на главния прокурор. Ние сме обсъждали практиката на ЕП за сваляне на имунитети на депутати, така че наистина да има възможност да се изяснява причината. Не виждам проблем, че сме обсъждали европейска практика“, заяви Иванов и поясни, че коментира позицията на ДБ, без оглед на Борисов или на някой друг. Всичко е обсъждано с оглед на НС, поясни пак той и напомни какво означава имунитет на народен представител.

Относно дали е имало консултации с посолство за това, той заяви, че не е водил подобни разговори.

По думите му целта е да се хвърли България в нови избори.

Христо Иванов категорично заяви, че никой не е излъган нито един от техните избиратели и поясни, че Радостин Василев може да говори всичко.

Източници: novini.bg