„Румен Радев си е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка – Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ръка ги заплашва (кметовете – б.р.). Това нещо в момента се случва на абсолютно всички ГЕРБерски кметове. Това, което ще се случи, е че вместо да имаме ГЕРБ – 25%, ще имаме ГЕРБ – 15% и 10% прокремълска партия на Радев с местните кметове“, казва Асен Василев.

Първата част от записа обхваща най-важното от първите два часа на онлайн заседанието на националния съвет на ПП в неделя срещу понеделник през нощта. Тогава ПП обсъжда дали да участва в правителство с ГЕРБ на ротационен принцип. В тази част, която е и последна, съветът стига до драматично съгласие ПП да направи ротационно правителство.

Радостин Василев публикува линк на записа, който е направил в нощта в неделя срещу понеделник от заседанието на националния съвет на ПП. На пресконференция Василев заяви, че слушал 2 часа, но трябвало да си ляга и затова „натиснах рекординг“, за да прослуша след това.

За местните избори

АСЕН ВАСИЛЕВ: Правителството няма да падне преди местните избори. Бойко не иска Радев да прави местни избори. Местните избори са шест месеца от сега. Не знам дали гледахте откриването на залата в Бургас. Кметът на ГЕРБ покани президента, но не покани хората му и нито един човек от ГЕРБ, защото той ще е независим кандидат към Радев. Под едната ръка Радев е хванал Гешев, под другата – Копринков. С едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва. Това в момента се случва на всички герберски кметове.

Вместо да имаме ГЕРБ 25%, ще имаме ГЕРБ 15% и 10% прокремълска партия на Радев с местните кметове. Тези хора, които кметовете ги държат, те няма да дойдат при нас. Посмъртно. Радев е тръгнал да пазарува кметовете на ГЕРБ един по един. Някои от тях се асоциират с него, не с ГЕРБ. Ако Радев държи и полицията към този момент, това ще направи нещата по-лоши. Те искат сравнително честни избори и знаят, че нашата полиция ще направи сравнително честни избори. Ако Радев прави избори, той ще ги направи нечестни в посока Радев. За първи път ГЕРБ няма да държат полицията и службите. Това е мачът. В 90% от територията на страната ние на местните избори не участваме. Ако сме във властта, това може и да се промени на някои места. Но ако не сме във властта, местните избори ще бъдат решени между структури, които Радев подкупва и заплашва с Гешев, и едни структури, които ГЕРБ държат с техните методи, които са същите

Правихме анализ за Хасково. Имаме над 50% от вота, който е контролиран. Ако ще да направим най-гениалната кампания с най-гениалния кандидат, няма как да минем 50% и да спечелим на балотажчето. Кметът на Хасково на балотаж се избира от ДПС. Ако искаме да направим каквото и да е, трябва да разчукаме тази структура на гласовете. Но не като Радев, да удари няколко гербера, и да вземе тези гласове за себе си.

За ГЕРБ

Милен Матеев: Този, който арестува Борисов, сега ще го пази ли? … Цялата сделка, която ни се предлага, е да съставим правителство, което ще пази имунитета на Бойко Борисов. Това поне искат да изтъргуват от ГЕРБ. Всички неща, които си говорим, как, съставяйки правителство, ние ще почнем да премахваме схемите, по които са се облагодетелствали ГЕРБ и ДПС, и всички свързани с тях лица, според мен изглеждат доста наивни. Борисов толкова години е във властта, точно защото храни тези хора. В момента, в който той спре да го прави или някой разбута схемите, той ще падне, а с него ще паднем и ние, разбира се. …

Всъщност, правим една, според мен, тъмна и задкулисна договорка с едни хора, на които няма как да имаме доверие, и цялата тази договорка е да оцелее ББ. Ако в момента ГЕРБ са съгласни на такава договорка, това означава, че са в изключително слаба позиция. Ако ни се е отворил шансът да извадим ГЕРБ от политическата сцена, защо ние пропускаме този шанс? Този отговор така и не го получих. Усещам някакъв страх, че ние не можем да овладеем ситуацията в постГЕРБ ситуацията, светът след ГЕРБ. Представяме си някакви апокалипсиси – как идва президентът на власт и „Възраждане“, но не си задаваме въпроса – ако си стиснем ръцете с ГЕРБ и потънем заедно с тях, няма ли да са още по-силни президентът и “Възраждане”?

Асен Василев: Трва правителство ще продължи до момента, до който Бойко се страхува от Гешев и от президента. Последният ден, в който Габриел трябва да е премиер, това ще е последният ден на това правителство.

Ако Радев и Гешев заедно тръгнат да бият по Борисов“

Кирил Петков: Единственият начин ГЕРБ реално да падне е ако Радев и Гешев заедно тръгнат да бият по Борисов, но падът на ГЕРБ в този момент няма отива към нас, а ще отива към това, което те са създали, защото кметовете ще си прехвърлят организациите.

Борисов казал, че го пазят от чужбина, защото им е „важен да има правителство“

Асен Василев: Бойко каза: „Ами те даже и от чужбина ще ме пазят, щото съм им важен да има правителство. Ето как пазят Сашо Николов – те му вдигнаха обвинение и на следващия ден беше поканен на прием в американското посолство“

Ние искаме да разкараме Гешев и да ограничим президента

Асен Василев: Ние искаме да разкараме Гешев, да ограничим президента и тогава да се ходи на избори. И местните избори искаме да се правят с полиция, която ние контролираме или с полиция, която контролира президентът? Това са въпросите, които стоят реалистично на масата.

Борисов се вижда като шеф на външна комисия в парламента

Асен Василев: Борисов се вижда като шеф на външна комисия в парламента. И си е осигурил мнозинство за този избор – без нас!

За ДПС 

НАСТИМИР АНАНИЕВ: Имаме ли договорка, че ще натикаме ДПС в ъгъла?

АСЕН ВАСИЛЕВ: Това няма да се случи, защото Христо (съпредседателят на ДБ Христо Иванов – бел.ред.), не заради ГЕРБ, заради нашите мили коалиционни партньори …

НАСТИМИР АНАНИЕВ: Христо е ял тая хурка, когато си хвърли оставката през 2017 г. и историческият компромис пропадна.

АСЕН ВАСИЛЕВ: Христо се обади днес на Карадайъ (лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ – бел.ред.), за да си говорят за конституционна реформа.

НАСТИМИР АНАНИЕВ: На Карадайъ ще му сменят главата. До 4-5 седмици ще има нов председател на ДПС.

За проруските сили

АСЕН ВАСИЛЕВ: Моят прочит е, че проруските сили в България ще вземат превес в следващите 18 до 24 месеца в парламента, за първи път от 1996 г. насам. Въпросът е дали ще го вземат, след като сме в еврозоната и в Шенген, т.е. количеството щети, които могат да нанесат, са по-малки.

За „Демократична България“

КИРИЛ ПЕТКОВ: ДБ ни даде страхотен пример какво означава да оптимизираш само и единствено оцеляване. Правиш всякакви ходове само да си в играта. И стоиш на 4 процента. Ако оптимизираш дълголетието на партията, не те притеснява дали си на 7, 4, 3 … Мене генералът (Атанас Атанасов – бел.ред.) ми е много симпатичен, като си говорим, но той е точно пример за човек, който оптимизира дълголетието. Христо (Иванов – бел.ред.) също доста добре оптимизира дълголетието. Не знам дали това трябва да сме ние.

Ключово гласуване

Тече дискусия кой ще подкрепи общото управление с ГЕРБ и кой не. Както и елементи от становище на Националния съвет (НС), което предстои да бъде гласувано. Двама-трима от участниците съобщават, че ще гласуват против, защото съюзът с ГЕРБ противоречи на принципите им и обещанията пред избирателите. Преди това Изпълнителният съвет (ИС) е взел утвърдително решение, затова сега един от участниците предлага НС да не излезе с позиция, а да остане само становището на ИС.

КИРИЛ ПЕТКОВ: С всеки час сега ни се отварят повече опции, които утре сутринта (часът е около 2 след полунощ, бел.ред.) ще видим, че не са реални….Трябва да вземем сега решението. Утре Ники и Габриел ще договарят. Другото е, че сега се подготвя едно решение (има предвид проектостановището на НС- б.р. ), което ще ни даде възможност да режем салама малко повече – например девет месеца правителство, или пък Изборния кодекс – да кажем: „Бойко, имаме условия, НС ни сложи условия“. Има голям риск, като предложим тия условия да свърши тоя гейм, ама сега, без да вземем решение, не е добра стратегия.

Малко по-късно участник предлага в становището да бъде записано, че Габриел е поканена като вицепремиер и външен министър в кабинета на ПП – ДБ.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Ако тръгваме с предавка, нали, това е типично борисовски стил, това е друго. Това е, ако искаме да отиграваме ситуация, която няма да стане (…) Ако искаме да правим сделка, и ние с първия си ход да играем ку.венската, според мен е трудно.

Ключова точка от становището на НС е гласувана с 22 „за“, 18 „против“,  9 „въздържал се“.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Колеги, знате ли к’во, имам една молба. Аз това въздържал се не знам к’во е. Всеки да си вземе позиция. Честно,  не знам дали мога да ви повлияя, не мога ли. Но в момента се чувствам, че управлявам автобус на детска градина. Всеки да си вземе позицията! Честно ви казвам, е.и му майката, не знам дали ми се кара автобуса. Ще трябва да си го помисля за себе си това дали да карам автобуса на детската градина.  Почва да им идва леко нанагорнище, автобусът не може да включи на първа и да го кача!Дайте едно мъжко или женско мнение – да или не! В живота няма въздържал се. Утре трябва да вземеме едното или другото решение. Дайте едното или другото. Ако не – не, ако да – да. Щото аз по средата не го разбирам. По средата е утре да тегля една майна. Затова дайте гласувайте!

Пуснато е прегласуване само със „за и „против“. Резултатът – 25 „за“ и 24 „против“. Смях. Някой подхвърля към Петков: „Не знам дали се чувстваш по-добре“.

На финала Петков се извинява. Казва, че каквото е правил, го е правил от сърце.