„Продължаваме промяната“ рязко смени позицията си за записа, разпространен от депутата им Радостин Василев, като вече не го смята за компромат и дори се гордее с него. Това стана ясно от позиции във „Фейсбук“. Депутати от ПП също започнаха да публикуват целия запис.

Най-напред лидерът на ПП Кирил Петков написа:

„Ако искате да видите как работи една нормална демократична партия и колко са трудни решенията, които трябва да се вземат, моля изслушайте целия запис.

Знам, че е близо 5 часа, но си заслужава. Аз съм горд, че с тези хора променяме България, рамо до рамо. Свестен екип от смислени приятели!

Денят започна по един начин, но завърши исторически – приехме механизма за разследване на главния прокурор. България бавно, но сигурно се превръща в нормална европейска държава!“.

В четвъртък Петков смяташе друго. Той даде извънредна пресконференция, на която обяви, че е в ход активно мероприятие срещу ПП-ДБ и възможността да се състави правителство, тъй като политици от формацията са били записвани по време на работни срещи в Народното събрание и на заседанията на партийните органи. „Тези действия са работа на службите и дълбоката държава с цел провал на преговорите за съставяне на правителство“, добави Петков. Той обвини Радостин Василев, че ще пусне “части от фрази, които са верни, но придават различно значение“. Така ще се разпространят манипулации и лъжовни внушения. Петков дори цитира част от фразите: „Бойко Борисов е само медиен противник“; „Ще изперем Борисов, той е наш приятел“; „Христо Иванов е намерил начин да не се вдига имунитетът на Бойко Борисов“; „Мария Габриел е само жена на мъжа си, не е политически противник“; „Няма да се борим срещу корупцията. Няма да се борим срещу мафията“. „Над десет часа записи са синтезирани в четири минути, за да дадат грешни внушения с цел шантаж и манипулация“, каза съпредседателят на ПП-ДБ. Имало и внушения за политически натиск от Европа, свързани с Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и международни политици с цел създаване на дипломатически скандал. Плюс още много лъжи и грубости: „След тези две бутилки ще повръщаме”; „Има ли две бутилки вино?“; „На база нещата, които се случват в България, ще повръщаме”.

Радостин Василев наистина пусна само част от записаното и наблегна на някои от фразите, но след това разпространи целия запис, откъдето може да се види точния контекст. Това доведе и до смяната на позицията на ПП.

Пост по скандала публикува и Христо Петров – Ицо Хазарта, който също е депутат от ПП:

„Майка ми доста често в последната година и половина ме пита: „Добре бе, Ице – защо не им ги казвате на хората нещата така, както ти ми ги казваш на мен?“

Била е права.

В желанието си да ни смажат, господарите на тоя плъх ни направиха услуга, за която само бихме могли да мечтаем.

Пред вас е пълен запис на нашия Национален съвет – вътрешно събитие, на което на 21 май ние от „Продължаваме Промяната“ обсъдихме какво по дяволите да правим в тази ситуация. Беше адски тежък разговор, за който очевидно никой не предполагаше, че ще бъде слушан от цяла България само пет дни по-късно.

Това сме ние, дами и господа – с грешките ни, със съмненията ни, с правилните ни ходове и с глупостите ни. Избрали да влезем в най-гнусната кал и помия на света, с една обикновена мечта – да направим от България място, с което да се гордеем и да не се чудим къде да избягаме от нея.

Никой от нас не беше си представял колко сами сме всъщност в тая война.

Който има нерви да слуша пет часа – нека слуша. Моето скромно мнение се чува на 2:37:00.

Сигурно и вие като мен се чудите кой прави тия записи през всички тези години. Истината е, че не знам. Обаче в тая връзка ще ви питам следното:

– Чували ли сте записи на Делян Пеевски?

– Чували ли сте записи на Румен Радев?

– А чували ли сте записи на „Възраждане“?

Благодаря за вниманието!“

В позициите не се засягат най-скандалните части от разговора – настояването на Асен Василев да се сменят светкавично всички шефове на служби и редица държавни служители „законно или незаконно“.

Днес Росен Желязков от ГЕРБ поиска ПП да каже ясно дали смята записа за автентичен и дали се разграничава точно от тези пасажи. От това зависи позицията на ГЕРБ за ротационното правителство.

Източник: „Сега“