Колко малоумен трябва да си, за да отвориш своите служби пред чуждестранни лица, пък ако ще и да са съюзници, и да им кажеш – питайте всички кой какво работи, пред кого докладва, какво му е натоварването, вижте как набелязваме „къртиците“ в редиците ни и предложете нещо по-добро!

Недостойно беше от страна на Атанас Атанасов, който е бивш шеф на служба за сигурност, да лъже обществото, че думите на Асен Василев относно чужди посолства, одобряващи шефове на български служби, касаят някаква стандартна процедура по съгласуване със съюзниците ни в НАТО. Той посочи, че ставало дума за съгласувателни процедури, които винаги се провеждали и ставало дума за това, че службите на партньорските държави в НАТО трябва да ни имат доверие.

Къде думите му не издържат? Първо, пропуска, че изказването на Асен Василев е в минало време. Тоест, нещо вече е сторено. Пропускайки това, той отваря вратата към нещо хиляди пъти по-скандално. В какво качество ПП са съгласували? Те са втора по големина парламентарна сила. Дори не бяха получили проучвателен мандат за съставяне на правителство. Нямат никаква институционална кредибилност да влизат в разговори с дипломатическия корпус, камо ли със служби за сигурност на чужди държави, и да искат някакъв тип одобрение за български шефове на служби, които те щели да назначат, ако дойдат на власт.

Ръководителите на служби се назначават от изпълнителната власт след указ на президента. Това е по закон. Пак по закон, те трябва да притежават достъп до информация с гриф „строго секретно“. Никъде не пише, че имената им се съгласуват. НИКЪДЕ! Възможно е под съгласуване да се има предвид именно проверките, които се правят за допуск до класифицирана информация с гриф „строго секретно“, ако в техния ход например се проверяват някакви споделени бази данни. Това обаче се инициира от самите институции, на някакъв етап – когато се проучват конкретни лица, в качеството им на бъдещи ръководители, или за служебни цели.

Може дори и Министерство на културата да поиска подобен достъп за свой служител или заместник-министър, ако се прецени, че и там има държавни тайни, с които да се работи. Ако човекът не получи допуск, или се освобождава, или се поставя да работи без достъп до този тип информация. Водещото е, че проучванията за допуск се инициират от институции, част от изпълнителната власт, по конкретен повод и установен ред. Не от политически партии с мегаломански амбиции, несъответстващи на изборните им резултати, още по-малко на собствените им самооценки за 7-10%.

Ако чужди посолства наистина са приемали имена от ПП и са давали становище, това е скандална намеса във вътрешните ни работи, защото дават благословия не само за имената, но и за партията, с формата на припознаване като бъдеща сила номер едно. Да не ни вменяват, че занапред всяка партия, като получава проучвателен мандат, докато води коалиционни преговори и планира министерските постове, ще отделя време да обикаля и по посолствата? Поне досега никой не е казвал, че е постъпвал по този начин. Може пък ПП-ДБ да установят нова практика. Но нека първо вземат властта и да променят закона. Ако останалата част от парламента загуби разсъдъка си и им позволи.

Преди това единствената възможна истина е, че е необходимо службите и прокуратурата да се сезират, може би дори Военното контраразузнаване, да проучат кои чуждестранни мисии са си позволили да дават указания на български политици извън изпълнителната власт кои личности може да се назначават на ключови постове в българските системи за сигурност. И с официални ноти да се посочи на тези посолства, че прекаляват с намесата с във вътрешните ни работи.

Напасването на собствените управленски планове с необходимостта за одобрение от чуждестранни дипломатически мисии си е чисто прокарване на чуждо влияние.

Някога един мъдър човек ми каза, че за да бъде изречено нещо, което е лъжа, то трябва първо да е невярно, а след това авторът му да знае, че е невярно. Дори да си представим, че Кирил Петков и Асен Василев са неопитни палета, то генерал Атанасов знае, че одобрения от посолства за шефове на служби, по проучвателни запитвания от парламентарни сили не може нито да се дават, а още по-малко да се искат. Премълчаването и изопачаването на такава информация от генерал, и то генерал от МВР, е лъжа! На неговата съвест ще тежи примирението и с другата безумна идея – външни консултанти да анализират работните процеси в службите и да препоръчат начин за тяхното реформиране.

Колко малоумен трябва да си, за да отвориш своите служби пред чуждестранни лица, пък ако ще и да са съюзници, и да им кажеш – питайте всички кой какво работи, пред кого докладва, какво му е натоварването, вижте как набелязваме „къртиците“ в редиците ни и предложете нещо по-добро.

Сега да си представим, че когато крал Чарлс ІІІ или Джо Байдън назначават шефове на Ми5, Ми6, ЦРУ, ФБР, Сикрет сървис, офисите им пращат запитвания до посолствата ни в Лондон и Вашингтон за съгласуване и нашите резиденти дават одобрение. Ама не, не офисите на държавните глави, а самите партии – консерватори, лейбъристи, демократи, републиканци. Стига глупости.

Време е да се каже – или Киро и Асен са лъгали в самия разговор, че имат личности с картбланш от посолствата, или сме жертва на брутална намеса във вътрешните ни работи от чужбина. И в двата случая това показва, че заставането им начело на управлението ще бъде обидно и пагубно за държавата.