Политическата мафия се готви отсега за изборни манипулации на местния вот наесен! Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС) изследва изборния туризъм преди най-важните избори, които ще определят кой ще разпределя парите по общините. Анализът показва, че в редица населени места, основно малки общини, има сериозен ръст в регистрациите по настоящ адрес.

Докато през 2022 г. тези премествания в периода януари – април са били общо 38 683, тази година за същия период те са вече 68 931. Това е увеличение с впечатляващите 78%.

В 13 общини нарастването на регистрациите по настоящ адрес е повече от 10 пъти. В някои села жителите са се увеличили с над 50% в периода януари – април 2023 г.

Тези данни са важни поради изискването за уседналост при гласуването на местните избори. Според него право на вот имат избирателите с регистрация по постоянен адрес на територията на даденото място не по-късно от 6 месеца преди изборите.

Право ще имат и тези, чийто настоящ адрес е регистриран в съответното населено място не по-късно от 6 месеца преди изборите. С други думи регистрациите им трябва да са направени преди последните дни на април 2023 г. В този случай те ще трябва да подадат и заявление за гласуване по настоящ адрес в срок до 14 дни преди изборите.

Дали „новодомците“, регистрирани по настоящ адрес, могат да подменят вота на местните хора тази есен, предстои да се разберем съвсем скоро.

От Института за развитие на публичната среда обещават да представят анализ за общини и села, където се наблюдава особено висок ръст на регистрациите по настоящ адрес.

Защо община Ново село?

Днес фокусът е насочен към малката дунавска община Ново село, която се намира на около 25 км от областния център Видин.

Това е една от общините с най-голям ръст на регистрациите по настоящ адрес. В нея жителите са едва 2218. Но в периода януари – април по настоящ адрес там са се регистрирали 306 души. За сравнение за същия период през 2022 г. в община Ново село е имало само 10 такива регистрации.

В състава на общината освен Ново село влизат и селата Флорентин, Ясен, Неговановци и Винарово. Всяко едно от тях ще избира кмет на общината и общински съветници.

Във всички населени места, освен в общинския център, ще се гласува и за кмет на кметство на предстоящите местни избори. Това е така, защото след изменения в Изборния кодекс за кметове на кметства ще се гласува във всички места с население над 100 души по постоянен адрес.

Общинският съвет на Ново село е от 11 съветници. Разпределението им по партии е следното: ГЕРБ – 6 съветници (впоследствие един от тях напуска и става независим); БСП за България – 2; Възраждане – 2; ВМРО-БНД – 1.

Кметът на общината Георги Стоенелов е избран за четвърти пореден мандат през 2019 г. Във всичките си успешни кампании е бил издигнат от инициативен комитет. Предстои да разберем дали той ще се кандидатира за пореден мандат. Към момента 75-годишният кмет не е обявил публично какви са му намеренията. Mediapool не успя да се свърже с него по телефона.

Общински служител, който не пожела да се представи, коментира, че се очаква голям интерес и поне 7 – 8 кандидати за кмет на общината на предстоящите местни избори. За сравнение преди това са се явявали между двама и четирима кандидати.

Графиката показва колко гласа са били необходими за да бъдат избрани кмет и общински съветници в община Ново село на изборите през 2019 г. Показателно е колко малко гласуващи могат да предопределят резултатите в полза на един или друг кандидат.

Така например за избор на един общински съветник през 2019 г. са били необходими 127 гласа, а кметовете на селата Винарово и Неговановци са били избрани със съответно 253 и 193 гласа.

Новорегистрираните в първите месеци от тази година 306 жители ще могат да изберат поне двама общински съветници, а също и да имат съществена роля в избора на кмет на село Винарово. Там населението по постоянен адрес към април наброява 508 души, а „новодомците“ са общо 146 или 28.4% от всички живущи там.

Подобен е примерът и със село Ясен – с постоянно население от 139 човека. Към тях в последните четири месеца са се присъединили 43-ма по настоящ адрес (или 28.1%). В селото през 2019 г. не се е провеждал избор за кмет на кметство, тъй като тогава се изискваше население от 350 души, но сега трябват 100. По тази причина засиления интерес към живописното село Ясен на брега на Дунав е твърде вероятно да е именно заради вотът през есента.

Дали само предстоящите избори са причина за повечето желаещи да живеят в община Ново село или има и други стимули за това, към този момент не е ясно.