Няма изисквания за предварително съгласуване, одобряване от чужди посолства, държави, на назначението на председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), това са суверенни национални решения, заяви при изслушването си в пленарната зала ръководителят на ДАР Антоан Гечев. Не мога да коментирам дали някой някъде, без мое знание, е съгласувал нещо, заяви Гечев. И добави, че не той е човекът, който може да каже доколко е законно и как се процедира в такива случаи. 

Изслушването на ръководителите на спецслужбите е по искане на парламентарната група на „Възраждане“ във връзка с изнесения миналия петък запис от вече бившия депутат от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Радостин Василев.

Дейността на ДАР е въз основа на няколко принципа, един от които е политическа неутралност, подчерта председателят на агенцията. В този аспект той подчерта, че ДАР не е нито на президента, нито на някоя политическа партия, а национална служба за сигурност, която извършва външно разузнаване.

„За назначаване на председателя й има посочени няколко предварителни изисквания – никъде в тях не е упоменато, че той, преди да бъде назначен, трябва да се съгласува, утвърждава, представя на чужди посолства, държави или международни организации“, подчерта Антоан Гечев. Той изтъкна, че такива изисквания нито формално, нито неформално не съществуват в регламентиращите документ на НАТО, ЕС, нито на друга международна организация, на която ДАР е член. „Взаимодействието с НАТО и ЕС, както и с други партньорски служби, се осъществява на различни от коментираните в публичното пространство принципи“, обясни председателят на разузнаването.

Антоан Гечев заяви пред депутатите, че, когато е застанал начело преди две години, агенцията не е била добре ресурсно осигурена, и информационно-аналитичната работа е била разхвърляна в различни звена на ДАР, информацията е била навсякъде, а служителите в нея не са си говорили един с друг. По думите му международното сътрудничество е било разхвърляно също по нелогичен начин. „Разузнаването през 2021 г. се водеше само в работни дни, от 9:00 до 17.00 часа, в празнични и почивни дни в агенцията имаше охрана“, посочи настоящият й председател. „Въпреки изключително ограничените ресурси, през тези две години успяхме да напреднем много и ДАР е реформирана и структурирана“, увери Антоан Гечев.

Източник: БТА