ДПС, в лицето не само на лидера му Мустафа Карадайъ, но и на водещата му фигура Делян Пеевски, даде гаранции днес, че няма да пречи на създаването на бъдещото редовно правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Движението обаче твърди, че няма да участва нито в съставянето на кабинета, нито ще посочва министри.

Това се разбра, след като представители на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС разговаряха почти два часа с върхушката на ДПС в стаята на движението в парламента. В делегацията, която съвсем публично посети територията на депесарите, влизаха кандидат-премиерът Николай Денков и бъдещата му заместничка Мария Габриел, водачът на герберските депутати Десислава Атанасова, съпредседателят на ПП Кирил Петков и на ДБ Христо Иванов.

Пеевски не само е присъствал, но и активно е участвал в разговора, научи „Сега“. Той е потвърдил позицията на ДПС, че няма да пречи на редовното правителство, както и готовността на движението да продължи започналата в парламента всеобща битка с главния прокурор Иван Гешев, както и за предстоящите сериозни промени в системата на съдебната власт.

Към обед Карадайъ се появи пред журналистите, за да коментира. Той беше съвсем лаконичен – обяви, че разговорът е засегнал възможността да се проведе конституционна реформа. По думите му, това е била целта, заради която водещите политически сили са потърсили ДПС, а не подкрепа за правителство, като за реформите движението е готово да разговаря.

Карадайъ изтъкна, че промяната в Конституцията ще изисква парламентарно време. „За да са случат реформите, ние няма да пречим да си съставят кабинет“, ангажира се той. Така, на практика, даде да се разбере, че с депутатите му няма да гласуват срещу новото редовно правителство, когато стигне до пленарната зала. А съвсем наскоро Карадайъ твърдеше, че „порочната сватба“ между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС може да доведе до повторение на събитията от 1997 г., когато граждани се опитаха да нахлуят в Народното събрание. Днес водачът на ДПС подчерта, че партията му няма да се включи в съставянето на кабинета, нито в състава му. „Надявам се, че в този кабинет рамбовци няма да има“, каза той. Отскоро Карадайъ започна да нарича така политиците от ПП и ДБ.

Въпросната промяна в Конституцията, която да преструктурира прокуратурата и Висшия съдебен съвет, е един от основните приоритети на бъдещото правителство. За осъществяването й обаче ще бъде необходимо далеч по-голямо мнозинство от това, което могат да съберат герберите и десните. Николай Денков предварително заяви, че за целта ще бъде потърсена подкрепата на ДПС, като ГЕРБ-СДС е на същата позиция.

Протести срещу избора на Пеевски за шеф на ДАНС преди 10 години днешното евроатлантическо мнозинство: