Вицепрезидентът Илияна Йотова заминава на посещение в Арма, Северна Ирландия, където ще бъде гост на седмото издание на Междуучилищния конкурс по български език за четене на ученици от първи и втори клас в чужбина „Аз Буки Веди“, по покана на Първо българско училище „Иван Вазов“ в град Арма, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Седмото издание на конкурса се организира присъствено от Асоциация „Българска култура и образование“ и Първо българско училище „Иван Вазов” в Арма, със съдействието на инициаторите БНУ „Аз Буки Веди” в Кьолн, Германия, под патронажа на Марин Райков, посланик на България в Лондон, Обединено Кралство и Северна Ирландия. В конкурса ще се включат ученици от 24 български неделни училища от 9 държави.

Първото българско училище в Северна Ирландия отваря врати на 12 септември 2015 г. в Арма и носи името на българския писател Иван Вазов. То е основано под егидата на Асоциация „Българска култура и образование“, регистрирано е по постановление на Министерския съвет за българските неделни училища в чужбина и работи по програмите на Министерството на образованието и науката за български училища в чужбина. Първоначално в него се обучават 15 деца от български и смесен произход. През 2023 г. в учебното заведение учат 216 деца от три до 18-годишна възраст.

Официална статистика колко българи живеят и работят в Северна Ирландия няма. Към 2019 г. данните варират между 4 и 8 хиляди души, сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА.

Междуучилищен конкурс по български език за четене на ученици от първи и втори клас в чужбина „Аз Буки Веди“

Конкурсът по четене „Аз Буки Веди“ е родителска инициатива, възникнала и осъществена за първи път през учебната 2010/2011 г. в БНУ „Аз Буки Веди“ в Кьолн, Германия, чиято основна цел е изграждането, развитието и мотивирането на четивни умения в децата от българската диаспора.

Втората му основна цел е осъществяването на обратна връзка между преподаватели и родители с цел всеобхватен и адекватен годишен контрол на провежданото съботно-неделно обучение при учениците от I-ви и II-ри клас.

Конкурсът се провежда в три кръга по традиция. Първи кръг включва четене на познат текст от читанката за I-ви или съответно II-ри клас. Децата изтеглят билети със заглавията на познатите конкурсни текстове и след намирането на съответния текст го прочитат на глас пред комисията и гостите на конкурса.

Във втори кръг, който представлява четене на непознат текст в мерена реч, преминават всички участници. Децата изтеглят пликове, съдържащи непознати текстове в мерена реч, които се прочитат на глас пред присъстващите.

Трети кръг е четене на непознат текст – проза. До него журито допуска само най-добре представилите се участници, които получават допълнителни текстове в проза.

След този кръг журито определя победителя – Цар или Царица на буквите в I-ви и II-ри клас, както и по един поддръжник във всеки клас – „Властелин на буквите“.