Главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) главен комисар Петър Тодоров подаде оставка днес.

В изявление пред медиите той посочи, че е поставен в ситуация, в която не може съвестно да изпълнява задълженията си. „Настоящото ръководство на МВР няма воля да продължи борбата за законност“, заяви той и допълни, че мотивите, с които вътрешният министър Калин Стоянов поиска оставката му, нямат никакво основание. „Обвиненията му бяха грозни, а опитът му да използва смъртта на колеги за постигане на конюнктурни цели – недостоен“, смята Тодоров. „Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР. Поголовната смяна на областни директори, показали изключителни резултати в борбата с купуването на гласове, показва точно това“, каза още той.

На 23 август стана известно, че министърът на вътрешните работи е изпратил мотивирано искане до президента за смяна на главния секретар на МВР. Същия ден в Министерския съвет Калин Стоянов заяви, че смята, че Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицаи. Според Стоянов, заради неосъществен контрол от Тодоров от 2021 г. до 31 май 2023 г. има и значително увеличение на престъпленията против личността.

Ден по-късно от прессекретариата на държавния глава изпратиха позиция до медиите, според която Румен Радев смята, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените. Президентът определя мотивите за искането като изцяло политически и „продължение на пълномащабната чистка в тази институция“. Според Радев посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с докладите за дейността на министерството.

Днес от прессекретариата на държавния глава информираха, че президентът Румен Радев е изпратил официален отказ за освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров до ресорното министерство. По повод отказа на президента вътрешният министър коментира, че работата им ще продължи трудно. След коментара на Стоянов дойде и изявлението на Тодоров пред медиите, с което обяви, че напуска поста главен секретар на МВР.

Съгласно закона се очаква държавният глава Румен Радев да се произнесе по отношение на подадената от главния секретар на МВР оставка. Със свой указ президентът Румен Радев назначи Петър Тодоров на поста на 6 август 2021 година.