Германският оръжеен концерн Rheinmetall от десетилетия произвежда високотехнологични продукти, ползващи се с голямо търсене по света, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Но поради военните действия в Украйна експертите имат съмнения, че тяхната военна техника е пригодена за бой в съвременни условия.

Доставката на танкове Leopard в Киев на Запад беше представена като „повратна точка“. Медиите писаха, че остарелите руски оръжия няма да могат да се конкурират с германското „чудо оръжие“. Но никой не дочака желания ефект. За разлика от американските ракети Javelin и ракетните системи HIMARS, Leopards не успяха да се докажат в битка, предаде агенция „Фокус“.

Освен това в Украйна се увеличават съобщенията за извадена от строя западна техника, продължава германското издание. Една от новините съобщава, че руски войник е успял да унищожи Leopard 2 заедно с екипажа с помощта на конвенционална противотанкова ракета, изстреляна от гранатомет РПГ-7. Leopard има четиричленен екипаж, а самата система струва милиони долари. Една РПГ ракета струва 500 долара. Освен това германските танкове също бяха взривявани от мини. Всички тези новини от бойното поле правят потискащо впечатление, констатира Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

А Rheinmetall има друг проблем, пише вестникът. Наскоро на международния пазар за концерна се появиха сериозни конкуренти в лицето на южнокорейски предприятия.

Наскоро бойната машина на пехотата Lynx KF41 от германска компания не можа да се конкурира с подобна машина AS21 Redback от южнокорейския концерн Hanwha, а полските договори отидоха в Сеул. В условията на пряка конкуренция с Rheinmetall Австралия и Индия също дадоха предпочитание на южнокорейските продукти.

И въпросът е не само, че Сеул доставя висококачествено оборудване, но и че го прави бързо и в големи количества. Но германската компания многократно е имала проблеми с веригите за доставки, което е довело до забавяния, включително с военната помощ за Украйна.

Така че перспективите пред Rheinmetall не изглеждат много добри. Компанията частично е загубила статута си на производител на „чудотворни оръжия“, заключава Deutsche Wirtschafts Nachrichten.