„Котерийни интереси и сглобки задушават гласа на интелектуалците“. Това заяви вицепремиерът Илияна Йотова по време на възпоменателна вечер в Българската академия на науките, посветена на 100-годишнината от рождението на изтъкнатия славист и българист проф. Рикардо Пикио. 

Инициативата се провежда в рамките на Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“ под патронажа на вицепрезидента.

„Защо за нас, българите, е важен особено днес прочитът на професор Пикио? Живеем във време, в което духовните ценности са стъпкани от не особено чистите бих казала кални обувки на невежеството. Котерийни интереси и сглобки задушават гласа на интелектуалците. Но тежко греши този, който си е повярвал, че това ще трае дълго. А и не познава очевидно достатъчно добре уроците ни от дългата, сложна, много интересна и поучителна българска история. Българският език, нашето А и Б е подложено на интерпретации, безогледно използвано за съмнителни патриотични цели, много често без дори намек за научна истина“.

Илияна Йотова каза, че паметта и делото на проф. Рикардо Пикио ни задължават да не бъдат забравени. Стогодишният му юбилей има видима проекция в наши дни, намираме я и в актуалната политика, и в геостратегическото съперничество на територията на духовността, и в опитите за присъединяване на история и култура в хибридните новини. Стига се дотам хуманитарните науки да се пренебрегват днес, дори от някои не особено грамотни хора да се обявяват за безполезни. Често пъти са извън приоритетите на власти и на политици, каза вицепрезидентът.

Науката е свят на идеи, в интерес на България е политиците да ги чуват и да приемат вдъхновение и за национална култура, за могъщата, но пренебрегвана територия на духовността и на самосъзнанието. В този смисъл, лично аз очаквам от тези, от които зависи най-накрая да се вземе политическото решение за създаване на Български културен институт, каквито ги има във всички страни в Европейския съюз, с изключение на България, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

На възпоменаталната вечер присъства и посланикът на Италия у нас Джузепина Дзара, както и учени, участници в Деветия международен колоквиум по старобългаристика.

Източник: БНР