Журналистите в новата сграда на Народното събрание, която е старият Партиен дом, нямат достъп до депутатите, освен ако последните не пожелаят сами да отидат при тях.

Табелка „контролиран достъп“ и червени плюшени въженца препятстват преминаването в територията отвъд тази, предназначена за медиите, убедиха се представителите на средствата за информация в първия ден на новата пленарна сесия.

Медиите също така нямат право да се редят на опашката за депутати в лавката – за тях е предназначена друга каса. Ако пък поискат да хвърлят боклук, трябва да имат точен мерник, тъй като и кошът за смет попада зад ограничението на въженцето.

В къта в Мраморното фоайе няма и разположени тв монитори, на които репортерите да следят какво става в пленарната зала – така, както винаги е било в историческата сграда на парламента.

Единственият начин за досег с депутати е репортерът да застане пред вратата на пленарната зала и да чака отвън, ако случайно излезе народният представител, когото търси. Възмущението си вече изказаха не един и двама журналисти, отразяващи работата на парламента. В гилдията обмислят да подемат и петиция срещу ограниченията за медиите.

Идентична беше ситуацията и в края на 44-ия парламент, когато медиите бяха натикани в мазето на Партийния дом и съвсем нямаха достъп до политиците и до залата. В следващото 45-о НС обаче, при мнозинството на ИТН, заседанията бяха върнати отново в историческата сграда на площад „Александър Невски“.

Решението за поредното завръщане в Партийния дом беше взето непосредствено преди пленарната ваканция с аргумент, че старата сграда се нуждае от обстоен ремонт.

Източник: dnes.dir.bg