Ръководителят на руската космическа агенция „Роскосмос“ Юрий Борисов заяви днес, че междуконтиненталните балистични ракети „Сармат“, които са способни да пренасят по десет или повече ядрени бойни глави, са били приети на бойно дежурство, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

Първоначално се предполагаше, че първата ракета „Сармат“ ще постъпи на бойно дежурство в края на миналата година. През февруари 2023 г. руският президент Владимир Путин обяви, че комплексът „с нова тежка ракета“ скоро ще бъде готов за използване.

„Сармат“ е стратегическа ракетна система с междуконтинентална балистична ракета с течно гориво от тежък клас, като теглото на една такава ракета надхвърля 200 тона, посочва РИА Новости.

Комплексът е предназначен да замени ракетите „Воевода“, намиращи се на въоръжение в руските Стратегически ракетни войски.

Досие

РС-28 „Сармат“ е руска перспективна наземна силозна ракетна система с тежка течно-горивна междуконтинентална балистична ракета. Той е разработен от специалисти на Държавния ракетен център В. П. Макеев (Миас, Челябинска област) като заместител на комплекса Р-36М2 „Воевода“.

Далекобойността на „Сармат“ е 18 хиляди километра, изходното тегло е 208,1 тона, масата на полезния товар (бойната глава) е малко по-малко от десет тона.

Масата на горивото е 178 тона, дължината на ракетата е 35,5 метра, а диаметърът е три метра. Типът бойна глава е отделима бойна глава с блокове с индивидуално насочване, които могат да носят конвенционални или ядрени заряди.

Според терминологията на НАТО ракетата се нарича „Сатана-2“.

„Сармат“ (РС-28) ще замени най-тежката в света стратегическа ракета „Воевода“. Работата по разработване на проекта започна през 2011 г.

Концепцията на комплекса „Сармат“ е доставянето на бойни глави по траектории, които затрудняват унищожаването им дори от перспективни системи за противоракетна отбрана.

 

Източник: epicenter.bg