Бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров обяви, че оставката му е поискана след като съпредседателят на ПП Кирил Петков се срещнал с вътрешния министър. Допреди това работел добре с Калин Стоянов. 

„Ние работим две години. През цялото време имахме нормални и добри служебни задължения. Нещо повече – в деня преди да бъде назначен за министър, проведохме разговор в моя кабинет и аз го попитах как ще работим при новата конфигурация. Той каза, че желае да разчита на моя опит и да продължим да работим както до този момент. Буквално няколко дни по-късно, след посещението на партиен лидер, бях извикан и съответно с неудобство министърът ми зададе въпроса, гледайки надолу, дали ще си подам оставката, тъй като имало напрежение“, бяха думите на Тодоров пред bTV.

На уточняващ въпрос дали става дума за Кирил Петков, той потвърди и посочи, че за тази среща може да се провери, най-малкото имало камери.

„Аз нищо не обвързвам, а изтъквам фактите. След посещението на този партиен лидер бях извикан и въпреки договорката да работим в екип, това се промени без причина. Но тогава умишлено му казах (бел. ред.: на Кали Стоянов), че няма да подам оставка. Никой не е идеален. Но опорките, които бяха изтъкнати от министъра, са крайно несъстоятелни“.

Попитан дали отстраняването му е във връзка с „война“ между служебното и редовното правителство, Тодоров каза, че това не е война между служебно и редовно, а акция – „целенасочена, за разграждане и политизиране на системата“.

„Бяха освободени изключително качествени директори по места. Явно тези хора не се вписват в плана да направим нашето МВР. Цитирам запис отпреди три месеца и там ясно се казваше, че целта е да се направи „наше МВР“, уточни бившият главен секретар. Той обаче не отговори дали са политически назначенията на Калин Стоянов.

Относно предложението за нов главен секретар на МВР – Живко Коцев, Петър Тодоров заяви, че няма да каже „лоша дума за него“, че е минал през всички длъжности и е добър специалист и професионалист.

На въпрос има ли пропуск по отношение на Ангел Христов, единият от братята Галеви, който бе издирван с червена бюлетина и почина у нас, Тодоров отговори:

„Това до голяма степен е въпрос към Калин Стоянов, който по времето, когато беше установен Ангел Христов, беше директор на ГДБОП. И Ангел Христов беше негова задача. Ако започнем да извеждаме случаи, с които да се замеряме, аз мога да направя това и да кажа: защо избяга Пепи Еврото след неуспешната операция по задържането му от ГДОБП. Та нали Калин Стоянов ръководеше тази операция?!“.