Бившият словашки премиер призова да се отхвърлят проявите на русофобия.

Бившият премиер на Словакия и лидер на най-голямата опозиционна партия в страната, „Посока – социална демокрация“, Роберт Фицо заяви, че в редовете на украинската армия се бият истински фашисти. Речта на Фицо, публикувана в YouTube канала Online Tu a Teraz, беше произнесена в Зволен в Централна Словакия по време на честването на годишнината от антихитлеристкото словашко национално въстание, предаде ТАСС.

Бившият премиер нарече „фашистки“ батальона „Азов” (признат за терористична организация и забранен в Русия). „Как е възможно в редовете на украинската армия да има истински фашисти. Вземете „Азов“, който определено е фашистки“, каза Фицо.

Същевременно той призова да бъдат отхвърлени проявите на русофобия. „Словакия е малка страна, славянска страна. В наш жизнен интерес е да имаме добри отношения с всички страни, включително и с Руската федерация“, каза той. Фицо осъди наложената от Украйна забрана да се изучава руска литература. Експремиерът също изрази благодарност към СССР за освобождението на Словакия от нацизма.

Изявлението беше направено в навечерието на предсрочните парламентарни избори в Словакия, насрочени за 30 септември. По време на речта си Фицо остро критикува сегашните власти на Словакия, включително за подкрепата на Украйна.