Изказване на състезатели на националния отбор на България по волейбол след срещата от група В на Европейското първенство между България и Хърватия, завършила 1:3 за гостите.

Мартин Атанасов (посрещач): „Аз мисля, че бяхме добре подготвени за този мач, просто някои неща не ни се получиха днес. Може би имаше лека доза умора от снощния мач и на моменти загубихме концентрация.

Поздравления за отбора на Хърватия, който игра много силно днес и мисля, че заслужено победи. Просто в дадени моменти ни надиграха днес. Естествено, на високо ниво без концентрация постоянно през мача няма как да се случат нещата. Удържаха, биха много силен сервиз, ни есе опитахме да ги натиснем със сервиз, те удържаха посрещането, което беше изненадващо за нас и оттам дойде превъзходството им. Статистиката по някой път е залъгваща. Аз имам предвид, че те биха по-хубав сервиз във важните моменти и, че те удържаха посрещането в по-важните моменти. А ние на важните моменти днес мисля, че се пропукахме.

Мисля, че имахме проблеми с атаката днес, но това мисля, че е от умората от снощния мач. Всеки мач тук е индивидуален, опитахме се днес да се върнем, дадохме всичко от себе си на игрището, опитахме да се върнем в мача, не ни се получиха нещата в края на последния гейм.

Най-важното е да забравим този мач и да мислим за срещата със словенците, защото наистина ще бъде една много тежка битка и се надявам да излезем победители, защото ще бъде много важен мач за нас. Не мисля, че трябва да си правим сметки от другите мачове, трябва да гледаме нашия отбор и нашите мачове, така че най-важният ни мач е със Словения, така че не искаме да си правим сметки от другите срещи“.

Николай Пенчев (посрещач): „Не знам какво да кажа. След първия гейм нещата изглеждаха добре. След това обаче хърватите заиграха по-силно. Вкарваха хубави начални удари. Спасиха много топки в защита и държаха висок процент в атака. Те имат няколко много технични състезатели. Например единият от диагоналите им. Той не е типичен на този пост, играеше с блок. Хърватите бяха по-добри в защита. Спечелиха ключови разигравания. Един от техните състезатели ми е приятел. Каза ми, че такъв мач не са правили. Издържаха на нашия начален удар. Мачът се играе докрай, а не само до първия гейм. Хърватите промениха играта си и това им даде плюсове. Натиснаха ни с начален удар, с атака, със защита. Когато дръпнаха с няколко точки, бяха спокойни. В днешно време началният удар е ключов елемент във волейбола“.