Изказване на селекционера на националния отбор на България по волейбол Пламен Константинов след срещата от група В на Европейското първенство между България и Хърватия, завършила 1:3 за гостите.

Пламен Константинов (селекционер на България): „Изпуснахме инициативата, но я изпуснахме благодарение на хърватите, които ни натиснаха на сервиз. Това беше проблемът във втория гейм. Дадохме много директни точки, с един такъв подреден отбор, който има добри състезатели, аз каза и вчера, че този отбор е малко недооценен от хората, които не са запознати толкова добре със състава на Хърватия, но имат състезатели, които играят на най-високо ниво и днес, според мен, го показаха в един такъв важен мач, който и за тях, и за нас даваше класиране на осминафиналите. Те изиграха мача по-майсторски, за да сме честни.

Не можахме да отговорим след първия гейм на техния натиск на сервиз и опитахме да стабилизираме в третия гейм посрещането, но нашата атака не даде това, което очаквахме, макар и с по-добро посрещане. Опитахме да завъртим почти всички варианти, за да дадем, защото може би имаше някаква лека умора, втори мач два дни поред, имаше малко спад в тонуса в някои, да дадем възможност на теза, които са по-свежи, ако могат с по-свежи сили да влезнат да обръщат негативен резултат. Имахме моменти в четвъртия гейм, когато се приближихме, може там, ако бяхме останали и не бяхме загубили сервиза на 21:22, можеше… този беше моментът за връщането в гейма и мача. Но го изпуснахме и за съжаление загубихме един важен мач, който поне трябваше да гоним да го вкараме в тайбрек.

Концентрация трябва да се държи и тя се тренира, имаме ги тези слабости на тренировки и това понякога се пренася и в мачовете, но тя трябва да се тренира. Концентрацията е нещо сложно, защото трябва да задържиш вниманието си от началото до края на гейма, за всяка една ситуация, за всеки един състезател, къде трябва да стоим в защита, как да блокираме, неща, които са доста информация и мач след мач по някой път им натежават. Може би защото пак казвам донякъде е свързано с опит, до някаква степен е свързано с привикване с игрова система. Тази година сме добавили някои неща, които на моменти работят добре, на моменти – излизат от системата състезателите и трябва да ги връщаме. Но това пак е един урок – да знаят, че няма да има лесно в нито един мач.

Виждате, че и в нашия поток, и в другия поток, с който се пресичаме, като изключим вероятно първото място всичко друго ще се решава в последния момент, дори и как ще се подредят отборите в решетката на преките елиминации. Сега мисля, че трябва да си починат и психически, и физически след два поредни изиграни мача. Хубаво е, че сега имаме един ден почивка и се надявам да можем да ги възстановим.“