От седмици всички очакват новини за някакъв успех в украинската офанзива. Славомир Висоцки – поляк, който редовно пътува до Украйна с помощи – разказва колко тежко е положението там. „Човешките загуби са огромни. Западната техника гори като клечки за зъби. Положението е много по-лошо, отколкото обикновено се представя“, казва той.

Отдавна има твърдения, че в опитите си за настъпление Украйна си удря главата в стената. Експерти твърдят, че за два месеца ВСУ са успели да пробият само една от руските отбранителни линии. Това обаче не е достатъчно, за да се говори за успех.

Славомир Висоцки – поляк, който редовно пътува до Украйна, където снабдява войниците с екипировка, необходима на фронтовата линия – заедно с членове на организацията „Погон Руска“ в Авдийвка посетиха град в източната част на Украйна, в Донецка област. В интервю за Wirtualna Polska той разказва, че „ситуацията е била ужасяваща“.

„Ако не бяхме отишли там, тези хора щяха да умрат от глад“

Авдийевка беше подложена на доста силен обстрел. Попитаха ни дали сме сигурни, че искаме да отидем там. Отговорихме: „Разбира се, че искаме“. Ако не бяхме отишли там, тези хора, които са останали там, щяха да умрат от глад. Там няма друга помощ. В град с 40 000 души население, в който до 2014 г. имаше един от най-големите коксохимически заводи в Донбас, останаха може би 200 души“, казва той.

„Градът“, продължава Висоцки, „не е напълно разрушен, но е изоставен, изпочупен, апартаментите са опожарени, инфраструктурата е унищожена. Все още има възрастни хора, които живеят в къщи като от филм на ужасите. Те не искат да напуснат. Единствената помощ, която получават, е от благотворителни организации като нашата“, казва Висоцки.

Помощ за жителите, които все още са останали, снимка: Славек Висоцки

Авдийевка е под постоянен обстрел. Властите обявиха евакуация в края на март тази година. Градът се оказа в „червената зона“. „Бях там за първи път, за първи път толкова близо до Донецк. Ситуацията там е много трудна. Едно момче от организацията „Руски погон“ ми каза, че когато е бил там, за първи път се е уплашил“, добавя той.

„Там няма никакви успехи“

И подчертава, че настроението, що се отнася до Източна Украйна, Донбас, е лошо. „През пролетта, в началото на лятото, те се надяваха, че ще успеят да започнат ефективна офанзива, че ще успеят да прогонят руснаците. Там обаче не е имало успех. В продължение на месеци те са пробили само в първата отбранителна линия на противника“, разказва Висоцки.

„Човешките загуби от украинска страна са огромни. Западната техника гори като кибрит. Положението е много по-лошо, отколкото обикновено се представя“

Висоцки казва, че наскоро е преброил гробовете в Лвов. „В старата част на гробището има около 100 гроба, някои от които са от 2014 г. В новата част те са повече от 600. Имаме около 700 погребения от град с население около 700 000 души. В селата това съотношение е колосално различно. Когато пътувам през тях, виждам гробища по протежение на улицата. Във всяко от тях има от няколко до десетина нови гроба. До всеки от тях има знамена, лесно е да ги разпознаеш“, свидетелства Висоцки.

Гробове в Украйна , снимка: Славек Висоцки

Гробове в Украйна , снимка: Славек Висоцки

„Бях осем месеца в плен: „Като в Аушвиц““

„В Харков има повече от две хиляди гроба. На всичкото отгоре има и трупове, които не са намерени, които са били разкъсани в окопите или са погребани в мазетата в Бахмут. Тези загуби вече не могат да бъдат скрити. Достатъчно е да отидем и да преброим гробовете в украинските гробища. Войниците също го виждат“, казва интервюираният от Wirtualna Polska.

Висоцки разказва и за срещата, която е имал преди няколко дни и която описва като травмираща. Той разговаря с над 60-годишен мъж, който е бил сержант в морската пехота, защитавайки Азовстал. Бил е в руски плен в продължение на осем месеца, отслабнал е с 30 кг и сега се опитва да се излекува, доколкото е възможно. „Попитах го какво е било там. Той ми каза: „Славек, като в Аушвиц“. Не попитах нищо друго“, разказва Висоцки.

„Руската армия е научила всичко и е наваксала всичко“

За последен път разговарях със Славомир Висоцки в края на юли. Днес полякът ми казва направо: „Допреди два месеца бях изпълнен с оптимизъм по темата „Купянск“. В момента все още успяваме да удържим позициите. За колко време? Не знам. Изглежда, че руснаците правят всичко, за да достигнат до Купянск, където ще заемат позиции за пролетната офанзива“, прогнозира събеседникът на Wirtualna Polska.

Как украинците, които се сражават на фронта, се отнасят към руската отбранителна система?“Те са ужасени“, казва кратко Висоцки. „Те знаят, че руската армия вече е научила всичко и е наваксала всичко, те са старателно подготвени. Руснаците разполагат с много добри инженерни войски. Системата за отбрана е изградена от строителни компании. Не бяха някакви селяни, които изкопаха окопи с лопати. Дойдоха компании, изляха бетон, направиха укрепления в стила на линията „Мажино“(система френски укрепления, строени от 1929 – 1934 година, разположени по границата с Германия от Белфор до Лонгюйон). И има три или четири такива линии“, добавя той образно.

„Украинците казват, че на един квадратен метър има пет мини. Не си в състояние да стъпиш така, че да не се взриви някоя от тях“, подчертава той.

„Вече нямат хора, които да се бият“

При такава тежка ситуация на фронта, при все повече жертви, има ли все още хора, готови да защитават родината си? „Няма доброволци. Те дори се издирват по улиците. В Лвов има „обиски“ извън центъра на града, вземат се хора от строителни обекти, влиза се в кръчми, където работническата класа идва да пие бира, и се „обискират“ хора“, казва той.

„Наскоро станах свидетел на такава ситуация на автогара № 2 в Лвов. Петима полицаи стояха и проверяваха всеки, който искаше да напусне Лвов. По този начин задържаха осем души“, казва Полак.

И обяснява, че много от причините за тази ситуация се коренят в Бахмут. „Това беше такова източване, такава месомелачка от едната и от другата страна.“През май войниците казваха, че скоро няма да има срещу кого да се бият.“ „А те се оказаха в ситуация просто да нямат хора“, обяснява той.

„Украинците губят цвета на своето общество“

„Според него Владимир Путин праща „плебса“ във войната. „Той изпраща там най-бедните, необразованите, хората, които искат да си изкарват прехраната. А украинците губят цвета на своето общество. Това са загуби като по време на Варшавското въстание“, допълва образно той. И подчертава: „Загиват най-опитните хора, включително и тези, които вече са се сражавали през 2014 г. Тези, които нямат опит, оцеляват в продължение на четири часа в Бахмут през пролетта.“

И дава пример с един свой приятел, който е бил главен финансов анализатор в най-голямата търговска банка в Киев. „В първия ден на войната той завел жена си и детето си извън Лвов. Веднага се записва в армията, въпреки че никога не е бил в нея. Не ги е виждал повече от година и половина. Не е бил в отпуск. Една година седял в окопите на белоруско-украинската граница, а сега го прехвърлили в Купянск, където подготвял окопите. Той е на малко повече от 40 години“.

„Украинците няма да се предадат“

Руснаците изчакват зимата, за да започнат отново да разрушават критичната инфраструктура на Украйна. Те се надяват, че след меката зима през миналата година, тази година да е сурова, и ще успеят да довършат Украйна, че през пролетта да стигнат близо до Киев и да принудят Украйна да „сключи мир“, прогнозира Висоцки.

Както добавя той, „украинците няма да се предадат.“ „Те ще кървят през следващите няколко години. Но ако Европа не разбере, че това е война на Русия срещу цяла Европа, а не само срещу Украйна, загубите ще бъдат още по-големи. А те вече са огромни“, допълва интервюираният от Wirtualna Polska Славомир Висоцки

Източник: wiadomosci.wp.pl