Русия нанесе нощен въздушен удар срещу едно от основните украински пристанища за износ на зърно часове преди планираните разговори между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха украински представители, цитирани от Ройтерс.

Украинските военновъздушни сили призоваха жителите на Измаил, едно от двете големи украински пристанища на Дунав в Одеска област, от които се изнася зърно, да се скрият в убежищата малко след полунощ днес. Някои украински медии съобщават, че в района са се чули взривове.

Путин и Ердоган трябва да се срещнат днес в руския черноморски курорт Сочи в момент, в който Анкара и ООН се опитват да съживят споразумението за износ на украински зърнени храни.

Русия се оттегли от споразумението през юли, година след сключването му, като изтъкна като аргумент, че собственият ѝ износ на храни и торове е изправен пред пречки.

След напускането на споразумението Москва често предприема удари срещу украински пристанища на р. Дунав, която се превърна в основен път за износ на зърно от Украйна.

В неделя Русия нанесе удар срещу другото голямо украинско дунавско пристанище – Рени. При атаката поне двама души бяха ранени и бяха нанесени щети на пристанищната инфраструктура.