Модернизацията на Сухопътни войски е твърде изостанала и това е един от основните ми приоритети. Това коментира пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев, след като участва в откриването на учебната година във Военната академия “Г. С. Раковски”. Тагарев пожела успех на преподавателския състав.

Процедурата е започнала официално през май, изпратено е запитване в САЩ с конкретни изисквания и параметри, каза Тагарев по повод одобрената от Държавния департамент на САЩ потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара. От американска страна потенциалната продажба е одобрена от Пентагона и Държавния департамент и предстои да стигне до Конгреса, който ще вземе крайното решение, обясни министърът. По думите му, това е максималното количество техника и максималната цена, и става въпрос само за нови машини. Очакваме скоро група от САЩ, за да бъде направен преглед – какво искаме, ще се откажем ли от нещо и т.н, уточни Тагарев.

„Версиите са две, аз съм изслушал моя съветник и това, което първоначално беше обявено, те се разминават много съществено“, каза министърът по повод случая с Мустафа Емин, съветник в политическия кабинет на Министерството на отбраната. В края на миналата седмица Тодор Тагарев поиска от министъра на здравеопазването Христо Хинков да възложи проверка на случая. Обърнах се като към колега с молба да бъде направена проверка с механизмите, с които те разполагат, до момента няма отговор, но все пак мина малко време, каза той. Министърът посочи, че очаква да получи и запис, защото има информация, че има такъв. Разбрах, че много хора са гледали записи вече, аз не съм. Тодор Тагарев добави, че ще вземе решение какво да направи, когато се запознае с фактите.

Случаят с Мустафа Емин доби популярност след публикация на медицинска сестра във Фейсбук преди дни, според която Емин е дошъл в „Пирогов“ с детето си, което е имало рана, и настоял друго дете да бъде изведено от шокова зала, за да бъде прегледано неговото дете, както и че е заплашил с министъра на здравеопазването. По-късно Емин отрече твърденията, определяйки ги като внушения.

Източник: БТА