Севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун иска да се срещне в Русия с президента Владимир Путин, за да обсъдят оръжейни доставки, каза днес говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриен Уотсън, цитирана от Франс прес.

Така тя повтори твърденията на вестник „Ню Йорк таймс“, който обяви по-рано през деня, че Ким планира да отиде този месец във Владивосток, за да разговаря с Путин за снабдяване на Москва с оръжия за войната срещу Украйна.

„Както вече сме казвали публично, преговорите между Русия и Северна Корея за оръжия активно напредват. Знаем, че Ким Чен-ун иска тези преговори да продължат, включително с дипломатическо посещение на най-високо равнище в Русия“, заяви представителката на американското президентство.

В сряда друг говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом – Джон Кърби, вече изрази загриженост, че предполагаемите преговори между Пхенян и Москва за доставка на оръжия напредват активно.

Според Вашингтон такива споразумения биха нарушили резолюции на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея, отбелязва АФП.