Предвижда се турското правителство да проведе днес заседание под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган, който снощи се завърна от Сочи, където се срещна с руския си колега Владимир Путин.

По инфомация на пресслужбата главна тема на заседанието се предвижда да бъде вчерашната среща между Путин и Ердоган в руския черноморски курорт, обсъдените проблеми във връзка със зърнената сделка, последните развития около войната Русия-Украйна, както и развитието на двустранните отношения между Анкара и Москва.

Специално и широко внимание на заседанието се предвижда да бъде отделено на икономическите въпроси. Вицепрезидентът Джевдет Йълмаз и министърът на хазната и финансите Мехмет Шимшек ще информират за подготовката на Средносрочната програма, с която ще се набележи 3-годишна пътна карта за икономическо развитие на Турция.

Също така се предвижда да бъдат обсъдени въпроси, свързани с показателите инфлация-заетост-растеж за периода 2024-2026 г., както и борбата срещу високите цени и инфлацията.

Предвижда се кабинетът да вземе отношение по залегналото в предизборния манифест на Партията на справедливостта и развитието обещание младите хора да бъдат освободени еднократно от данък при закупуване на електронна техника.

Турският кабинет ще обсъди и дипломатическата програма септември. В края на тази седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган ще участва в срещата на върха на Г-20 в Индия.

След това той ще замине за САЩ, където ще участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН.