Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис днес отхвърли опасенията за възрастта на президента Джо Байдън, като заяви в свое излъчено по телевизията интервю, че е готова да бъде главнокомандващ, но това няма да се наложи, предаде Ройтерс.

„Джо Байдън ще бъде съвсем наред“, каза Харис, в отговор на запитване относно опасенията, че президентът е твърде стар, за да се кандидатира отново.

Байдън, който ще навърши 81 години през ноември и ще бъде на 82 години в началото на свой евентуален втори четиригодишен мандат през януари 2025 г., е изправен пред скептично настроените американски избиратели, които ще решат дали да изберат демократа за още четири години през ноември 2024 година.

Водещият му опонент, републиканецът Доналд Тръмп, е на 77 години. Американските избиратели казват, че биха искали да видят по-млади кандидати за президент.

Някои кандидати за президент от Републиканската партия, включително бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, заявиха, че гласът за Байдън ще се окаже глас за Харис.

„Джо Байдън ще се справи. Позволете ми да ви кажа нещо: аз работя с Джо Байдън всеки ден“, каза вицепрезидентът в кулоарите на срещата на върха на азиатските лидери в Джакарта. Харис също така отхвърли критиките на републиканците, които заявиха че избирането ѝ би било рисковано. „Те изпитват нужда да атакуват, защото се страхуват, че ние ще спечелим въз основа на качествата на работата, свършена от Джо Байдън и мен, и нашата администрация“, добави тя.